Foto: ÚV SR

Hasiči od začiatku pandémie vykonali už vyše 100-tisíc testov. Denne odhalia desiatky infikovaných

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) od 13. marca odobrali v rámci testovania obyvateľstva na koronavírus už vyše 117 tisíc vzoriek, informuje o tom hovorkyňa prezídia Zuzana Farkasová a dodáva, že na odberoch sa spolu podieľalo 80 hasičov – zdravotníckych záchranárov.

Od začiatku týždňa hasiči prevádzkujú 25 odberných miest, kde otestovali podľa hovorkyne takmer 23-tisíc ľudí. Za štvrtok hasiči zabezpečili 5 686 testov, z ktorých 67 bolo pozitívnych, čo predstavuje 1,18 percenta.

„V súvislosti s pandémiou koronavírusu zabezpečujú hasiči od jej vypuknutia množstvo činností,“ povedala hovorkyňa. Farkasová dodáva, že HaZZ prevádzkoval mnohé karanténne zariadenia počas prvej vlny, a tiež zabezpečoval prevážanie repatriantov alebo asistoval na hraničných priechodoch. Podľa nej hasiči aj naďalej stavajú krízové stany, zabezpečujú ich každodennú technickú údržbu, dezinfikujú priestory, a popritom denne pomáhajú na zásahoch.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

„Požiare, dopravné nehody, ekologické zásahy, povodne, živelné pohromy, pomoc zvieratám – to sú ich každodenné činnosti, ku ktorým už osem mesiacov patrí aj pomoc s pandémiou koronavírusu,“ uzavrela Farkasová.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices