Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

I. Korčok: Ani korona kríza nemôže donekonečna odsúvať debatu o budúcnosti EÚ

Príprava Konferencie o budúcnosti Európy, regionálna spolupráca pri hospodárskej obnove, migrácia, princípy právneho štátu, rozširovanie Európskej únie(EÚ) a boj proti terorizmu boli témami videokonferencie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka, ministra zahraničných vecí Českej republiky Tomáša Petříčka a spolkovej ministerky pre Európsku úniu a ústavu Rakúskej republiky Karoline Edtstadler, ktorá sa uskutočnila v pondelok (16. novembra 2020).

„Regionálna koordinácia nadobudla v čase pandémie osobitný význam. Slavkovský formát sa stáva dôležitou súčasťou diskusií nielen o zvládaní pandémie či hraničných režimoch, ale aj o európskych témach, vrátane budúcnosti EÚ, uviedol minister Ivan Korčok.

V súvislosti s pripravovanou Konferenciou o budúcnosti Európy partneri konštatovali, že diskusia ponúkne príležitosť na zrozumiteľné odpovede o tom akú EÚ chceme a potrebujeme.  „Je dôležité, aby boli diskusie o budúcnosti Európskej únie otvorené verejnosti ale potrebné kroky a rozhodnutia musia urobiť politici. Naši občania už veľakrát v ostatných rokoch počuli sľuby o zásadnej debate o EÚ, ale tá sa stále z rôznych dôvodov odsúva. Aj preto počuť viac populistov kritizujúcich vždy a za každých okolností EÚ a menej počuť tých, ktorým na EÚ záleží. Minimum, ktoré očakávam, je otvorenie debaty o budúcnosti EÚ počas nemeckého predsedníctva,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Pre zmiernenie sociálno-ekonomických následkov pandémie považujú ministri Slovenska, Česka a Rakúska dosiahnutie politickej dohody medzi nemeckým predsedníctvom Rady EÚ a Európskym parlamentom o návrhu Viacročného finančného rámca pre roky 2021-2027 a Nástroja EÚ pre budúce generácie. Ďalším potrebným krokom bude definitívne schválenie oboch návrhov, ktoré sú východiskom pre ekonomickú obnovu EÚ.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

V rámci diskusie ministri potvrdili podporu eurointegračnému úsiliu krajín západného Balkánu. V súvislosti s migračnou politikou partneri prízvukovali potrebu posilnenia ochrany vonkajších hraníc, rozvoja spolupráce s krajinami tranzitu a pôvodu, ako aj zrýchlenia návratových procedúr.

Šéfovia diplomacií krajín Slavkovského formátu si vymenili názory aj na jesennú správu Európskej komisie o stave právneho štátu, ktorú vítajú ako cenný príspevok do európskej diskusie o ochrane základných hodnôt. V nadväznosti na informáciu rakúskej ministerky o opatreniach prijatých po nedávnom teroristickom útoku vo Viedni ministri apelovali na potrebu pripravenosti reagovať na podobné bezpečnostné hrozby aj z európskej úrovne.

O mam

Odporúčame pozrieť

mladez

Európske podujatie mládeže 2023: mladí vystúpia rok pred európskymi voľbami

Približne 10 000 mladých ľudí z EÚ a mimo nej sa stretne v Štrasburgu, aby …

Consent choices