Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union, 2020

M. Klus: Cesta Slovenska po ’89 nebola jednoduchá, no aj médiá pomohli demokracii prežiť

„Deň boja za slobodu a demokraciu, ktorý slávime 17. novembra, patrí k najvýznamnejším dňom v našich moderných dejinách. Základy nášho demokratického štátu boli po roku 1989 postavené aj na tom, že slobodné médiá začali rozkvitať. Nástrojom totality je umlčiavanie médií a ukrývanie pravdy. My sme sa pred 31 rokmi rozhodli vydať na cestu pravdy. A práve nezávislé médiá nám odvtedy pomáhajú odhaľovať zárodky ďalších pokusov o zavedenie autoritárskeho režimu. Bez novinárov by sme neuspeli, pretože práve oni pomáhajú liberálnej demokracii prežiť.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v pondelok, 16. novembra 2020 v Bratislave, počas prvého ministerského zasadnutia členských krajín Koalície pre slobodu médií, ktoré sa konalo formou videokonferencie.

Koalícia pre slobodu médií vznikla v roku 2019 z iniciatívy Kanady a Spojeného kráľovstva, pričom Slovensko sa ešte v tom istom roku stalo jej členom. Cieľom medzinárodného zoskupenia je podporovať slobodu médií, riešiť výzvy spojené s ochranou novinárov a na multilaterálnych fórach zverejňovať spoločné vyhlásenia o význame slobody médií.

„Slovensko si od roku 1989 prežilo veľa bolesti a čelilo mnohým prekážkam. Ukázalo sa to v 90. rokoch, ale aj nedávno, keď investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zaplatili tú najväčšiu cenu. Nikdy na to nezabudneme. Takáto tragédia sa už nesmie zopakovať. Vzdávam veľkú úctu všetkým predstaviteľom médií, ktorí boli zabití alebo napadnutí za to, že si robili svoju prácu,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

Vo svojom príhovore pred zástupcami štyridsiatich štátov ocenil aktivity zahraničných partnerov a súčasne pripomenul záväzok vlády Slovenskej republiky podporovať ochranu médií.

„Médiá treba chrániť, pretože sa nedokážu brániť samé. Je našou zodpovednosťou zabezpečiť, aby novinári mohli pracovať v bezpečnom prostredí. A je úlohou politikov vytvoriť novinárom adekvátne legislatívne prostredie. Aby zas novinári zabezpečili udržateľnosť liberálnej demokracie,“ dodal M. Klus.

V rámci prvého ministerského zasadnutia Koalície pre slobodu médií sa predstavitelia členských krajín zhodli, že pandémia ochorenia COVID-19 postavila médiá pred náročné výzvy. Okrem finančných problémov je to aj šírenie nebezpečných dezinformácií, hoaxov či nenávistných prejavov nielen voči etnickým a náboženským skupinám, ale aj obhajcom slobody a demokracie.

„Novinárske povolanie dnes prechádza veľkou skúškou. Preto musíme spolupracovať nielen s klasickými médiami, ale aj s internetovými platformami, vrátane čoraz populárnejších sociálnych sietí, aby sme predišli neželanej manipulácii s verejnou mienkou a šíreniu nepravdivých informácií,“ dodal M. Klus s tým, že o to dôležitejšia je dnes podpora tradičnej žurnalistiky, postavenej na novinárskej etike a pravidlách.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices