Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

I. Korčok v Prahe: Pandémia ukazuje, kde sú hranice rozhodovania EÚ a kde EÚ potrebujeme

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v stredu vystúpil na Pražskom európskom samite. V ministerskom paneli medzinárodnej konferencie k budúcnosti Európskej únie diskutoval spolu so šéfmi diplomacie Českej republiky, Rakúska a Slovinska.

„Kľúčovou otázkou je, či dokážeme vnímať pandémiu len ako problém, alebo aj ako šancu na modernizáciu a transformáciu. Som presvedčený, že Európa môže túto príležitosť premeniť na dôležitú reflexiu, ktorú bude možné zúročiť pri budúcich nastaveniach fungovania EÚ,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Ministri na spoločnom stretnutí prerokovali aktuálne medzinárodné otázky, vrátane situácie v Bielorusku a Náhornom Karabachu, ako aj tému transatlantických vzťahov po prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Nevyhli sa ani aktuálnym európskym témam, vrátane otázky rozširovania EÚ. V súvislosti s prezidentskými voľbami v USA sa ministri zhodli na potrebe posilnenia transatlantickej spolupráce v oblastiach spoločného záujmu, vrátane pandémie, boja proti klimatickým zmenám a hospodárskej a obrannej spolupráce. K rokovaniam o brexite konštatovali, že najkritickejšími otázkami sú časový rámec, rozsah a právna povaha budúcej dohody, ako aj nutné pohotovostné opatrenia pre prípad nedosiahnutia vzájomnej dohody.

Na bilaterálnom rokovaní s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom sa šéf slovenskej diplomacie venoval najmä aktuálnym otázkam dvojstranných vzťahov. „Česká republika je náš najbližší sused a partner. Väzby medzi oboma krajinami sú silnejšie ako väzby s ktorýmkoľvek iným susedom. Teší ma preto, že aj vďaka našej komunikácii sa prijímané epidemiologické obmedzenia dotknú každodenných cezhraničných pracovných či rodinných kontaktov občanov našich krajín len v najnutnejšej miere,“ podčiarkol Ivan Korčok, ktorý českú metropolu navštívil vo funkcii ministra po prvýkrát. ,,Hoci som Česko už vo funkcii šéfa diplomacie navštívil, do Prahy som ako minister pricestoval prvýkrát práve teraz. Je pritom symbolické, že sa tak stalo len deň po pamätnom 17. novembri, ktorý spája osudy našich národov,“ dodal I. Korčok. Obaja partneri pri tejto príležitosti ocenili aj vzájomnú komunikáciu stredoeurópskych krajín v rôznych formátoch. Vyzdvihli dosiahnutie politickej dohody nemeckého predsedníctva s Európskym parlamentom o novom viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021 – 2027 a Nástroji EÚ pre budúce generácie.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Témou rozhovorov bolo aj veto Poľska a Maďarska, ktoré komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. ,,Budem apelovať na maďarského a poľského kolegu, aby neblokovali kompromis, ktorý vyrokovalo nemecké predsedníctvo. Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec rokovaní, čas na dohodu sa však kráti,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Počas rokovaní s českým rezortným partnerom minister I. Korčok zdôraznil, že nepovažuje za reálne, aby bol princíp právneho štátu úplne eliminovaný pri čerpaní európskych zdrojov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: Pandémia koronavírusu už nie je hrozbou, EÚ navždy zmenila

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala oznámenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že …

Consent choices