klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

M. Klus: Ak dohodu o rozpočte EÚ nemôžu niektoré krajiny podporiť, nech ju aspoň neblokujú

„Veto Maďarska a Poľska komplikuje dohodu o budúcom rozpočte Európskej únie a rozsiahlom záchrannom balíčku. Naši občania aj firmy očakávajú, že budeme konať čo najrýchlejšie. Sme uprostred druhej vlny pandémie koronavírusu a čelíme hospodárskej aj sociálnej kríze. V stávke sú peniaze, na ktoré všetci zúfalo čakáme. Hrozba, že sa EÚ ocitne v rozpočtovom provizóriu a čerpanie zdrojov sa omešká, je to posledné, čo potrebujeme.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas videokonferencie ministrov a štátnych tajomníkov členských štátov EÚ pre európske záležitosti. Online rokovanie z dôvodu protipandemických opatrení nahradilo pravidelné zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli.

Jednou z hlavných tém videokonferencie bola príprava zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v dňoch 10. a 11. decembra 2020. Lídri členských štátov EÚ sa na decembrovom summite budú venovať otázkam zlepšenia koordinácie boja proti šíreniu ochorenia COVID-19, ale tiež navýšeniu klimatických cieľov, obchodnej či bezpečnostnej politike, ako aj spektru zahraničnopolitických tém, vrátane situácie vo Východnom Stredomorí, vzťahom s Africkou úniou a južnému susedstvu EÚ.

„Slovensko je pripravené podporiť ambicióznejšie klimatické ciele EÚ. Dohoda však musí garantovať princíp technologickej neutrality a mala by tiež obsahovať detaily podporného rámca na dosiahnutie týchto cieľov. Za jeden z nevyhnutných nástrojov považujeme tzv. klimatické clo, ktoré ochráni konkurencieschopnosť nášho priemyslu,“ vyhlásil v tejto súvislosti štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

V reakcii na agendu decembrového summitu zároveň vyzval na posilnenie aktívneho prístupu smerom k dezinformáciám na sociálnych sieťach, ktoré pôsobia na európskom trhu. „Je to otázka spoločenskej zodpovednosti. Potrebujeme vedieť viac o tom, ako sociálne siete dodržiavajú svoje záväzky súvisiace so šírením škodlivého obsahu na internete. Nesmieme dopustiť, aby sa dezinformácie, obzvlášť v čase pandémie cielene, vedome a nekontrolovateľne šírili online priestorom, bez akejkoľvek reakcie,“ zdôraznil M. Klus.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ďalšou vážnou témou online diskusie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) bol vývoj rokovaní o budúcom rozpočte EÚ a pláne obnovy. Proces schvaľovania dohody o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 vrátane Nástroja EÚ pre budúce generácie (NGEU) nateraz zablokovali dva členské štáty, Maďarsko a Poľsko. Kriticky sa vyjadruje aj Slovinsko. Rokovania v réžii nemeckého predsedníctva v Rade EÚ preto pokračujú.

„Slovensko víta a plne podporuje kompromisnú dohodu, vrátane dôležitej podmienky uplatňovania princípov právneho štátu. Nejde o žiadnu ideológiu. Európa stojí na jasných pravidlách a hodnotách demokracie, ktoré sú pre členské štáty záväzné. Nepodporenie tohto balíka by nás priviedlo k ešte hlbšej kríze uprostred vôbec najhoršieho hospodárskeho poklesu v histórii EÚ,“ varoval svojich partnerov štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Dodal, že ak sa v rámci EÚ nedohodneme, môžu nastať nepredstaviteľné politické a ekonomické dôsledky.

V súvislosti s rokovacími rámcami Európskej únie, ktoré sú potrebné na otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom, zatiaľ členské štáty nedospeli k dohode. Bulharsko totiž odmietlo schváliť rokovací rámec EÚ pre Severné Macedónsko. „Bilaterálne spory nesmú byť dôvodom pre blokovanie otvorenia prístupových rokovaní. Ešte v marci sme všetci súhlasili s tým, aby bol proces rozširovania EÚ dôveryhodnejší, dynamickejší a predvídateľnejší. Dúfam, že prejdeme od slov k činom. Rozdelená európska pozícia k politikám rozširovania má negatívny dopad na región západného Balkánu,“ vyhlásil M. Klus s tým, že ak v tomto EÚ zlyhá, bude to premeškaná príležitosť.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices