Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. PHOTO: © European Union-EP.

Miriam Lexmann v Bruseli: Ostro sme si vymenili názory ako má vyzerať kresťanská politika

Nikomu, komu záleží na kresťanskej demokracii či obrane kresťanských hodnôt v politike, nemôže byť ľahostajný súčasný vývoj. Včera sme mali ostrú debatu vo frakcii Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorá je ešte stále najväčšou v Európskom parlamente, o tom, na akom základe postaviť riešenia pre dnešnú Európu.
?? EĽS je veľká rodina a združuje stredo-pravé politické strany naprieč Európou, ktoré majú – prirodzene – rozličné postoje k rôznym témam. Jej súčasťou je aj KDH.
?? EĽS ma pozvala, aby som pomohla vytvoriť strategický dokument o tom, aká má byť kresťanská demokracia. Dokument má slúžiť na to, aby sa EĽS pri návrhoch riešení oprela o jasný hodnotový základ. Tvoríme ho v náročnej debate, ktorá je aj pre mňa zápasom za podobu hodnotovej politiky.

V ČOM JE PROBLÉM A ČO ZDÔRAZŇUJEM?

▶ V ostatnom období sme svedkami toho, že politické strany v EĽS menia smer a posúvajú svoje politiky viac do stredu. Má ísť o moderné prispôsobovanie sa požiadavkám doby. Som však presvedčená, že nie posun do stredu, ale návrat k hodnotám pomôže, aby sme sa nestratili.
▶ Kresťanskí demokrati po 2. svetovej vojne – v časoch veľkej skúšky a obrovských sociálnych problémov – postavili Európu na nohy. Za niekoľko rokov vybudovali zo zdemolovanej zeme v západnej Európe jednu z najviac prosperujúcich a slobodných častí sveta. Podarilo sa im to, pretože základy politiky položili na 2000 rokov odskúšaných hodnotách.
▶ Aj dnes – v období pandémie – čelíme veľkej skúške a veľkým sociálnym problémom, ktoré nás preveria v mnohých rozmeroch. Nie je však čas prispôsobovať stabilnú cestu „módnym trendom“. Som presvedčená, že opäť sa musíme jasnejšie zasadiť za hodnoty, ktoré tisícročia nesklamali a budeme úspešní. Lebo tie určujú trend, aj keď sa móda mení.
▶ EĽS sa rozrástla aj o strany, ktoré nemajú kresťansko-demokratický charakter. To však nemôže byť prekážka, ale výzva, aby sme dokázali spoznať a vyargumentovať, že tieto overené hodnoty nie sú len pre kresťanov, ale spoločnosť, ktorá ich dodržiava, napreduje, lebo sú prirodzené.
▶ Je mi jasné a je samozrejmé, že v EĽS naprieč krajinami máme často rozličný názor na riešenia výziev dneška a v diskusii to preto medzi nami často iskrí. Považujem však za svoju úlohu bojovať, aby sme riešenia pre ľudí neopierali o čiastkové názory, ale postavili ich na na 2000 rokov overených hodnotách.
Urobím pre to všetko. ✌️

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices