bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union

Vladimír Bilčík: Prečo Orbán a Kaczynski fond obnovy nepotopia

V posledných dňoch mnohých z nás znervóznili novinové titulky o tom, že Orbán a Kaczynski zablokujú prijatie Fondu obnovy. Treba to však spresniť. Máme totiž dobrý dôvod myslieť si, že v prípade ich aktuálneho veta dokážu Fond obnovy len oddialiť, ale nie potopiť. Dlhodobo im veto nepomôže a peniaze si členské krajiny rozdelia s Poľskom a Maďarskom alebo bez nich.
Reakcia Kaczynského a Orbána sa dala očakávať, keďže peniaze z Fondu obnovy budú môcť ísť len krajinám, ktoré dodržiavajú zásady právneho štátu, s čím majú práve Poľsko a Maďarsko problém.
Viktor Orbán dnes hovorí, že EÚ Maďarsko vydiera, je to však presne naopak. Kto dnes vydiera, sú Orbán s Kaczynským – nedáte nám peniaze a my budeme naťahovať a blokovať pomoc v koronakríze pre celú EÚ.
Podstatou Fondu obnovy je predsa financovať budúcnosť európskej ekonomiky. Úspešná ekonomika budúcnosti je len taká, ktorá funguje v demokracii a úspešná ekonomika je len tam, kde sa aj mocní musia riadiť spoločnými pravidlami, a kde aj oni podliehajú súdnej moci. Ekonomiku budúcnosti nikto príčetný nevidí v prihrávaní zákaziek politickým kamarátom a v umlčiavaní oponentov.
Orbánovou nevýhodou je, že maďarská ekonomika je veľmi závislá od európskych fondov, ktoré tvoria 3-5% maďarského HDP. Ak by sa k nezvládnutej pandémii pridalo obmedzenie či zastavenie eurofondov, mohlo by to ešte viac ohroziť jeho politickú pozíciu pred parlamentnými voľbami. Robí preto, čo môže, aby všetko zostalo po starom.
Ostatné členské štáty by sa však v prípade veta Fondu obnovy mohli zaobísť aj bez Poľska a Maďarska – môžu vytvoriť medzivládnu dohodu a prerozdeliť si peniaze na obnovu škôd v hospodárstvach spôsobených koronakrízou. Stalo sa to už britskému premiérovi Cameronovi, ktorý v roku 2012 vetoval fiškálny pakt. Zablokovanie Orbánom a Kaczynským by teda bolo nepríjemné, pretože peniaze potrebujú európske ekonomiky včas, ale riešiteľné. Poľsko a Maďarsko tak ťahajú za kratší koniec.
Najväčším ohrozením teda dnes nie je zablokovanie Fondu obnovy, ale ďalšie oslabenie mechanizmu právneho štátu, ktoré chcú Orbán s Kaczynským dosiahnuť.
Preto ma teší aktuálny výsledok rokovaní lídrov Európskeho parlamentu, ktorí vyslali jednoznačnú správu – “Vedenie Európskeho parlamentu hlboko ľutuje vzniknuté omeškanie a znovu potvrdzuje, že dohody už boli dosiahnuté a v žiadnom prípade nebudú znovu otvorené. Žiadne ústupky z našej strany neurobíme.” A som rád, že naša vláda má podobnú pozíciu a od takýchto praktík Poľska a Maďarska sa dištancujeme v Bratislave i v Bruseli.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices