predseda TTSK Jozef Viskupič

EN pre mladých: Hrozí trnavskému kraju kolaps zdravotníctva? Odpovedá predseda TTSK Jozef Viskupič

Prinášame vám ďalšiu časť EN pre mladých, tentoraz s predsedom Trnavského samosprávneho kraja s Jozefom Viskupičom. S trnavským županom sme sa rozprávali o aktuálnej situácii okolo koronavírusu v nemocniciach, či kraju hrozí kolaps zdravotníctva. Pýtali sme sa ho aj na plošné testovanie a prečo je podľa neho horšia situácia v okrese Dunajská Streda. Chceli sme vedieť aj to, či mali v kraji podobné problémy ako iní starostovia, či už materiálne alebo aj finačne. „Ja tú správu nemám, ale chcem veriť, že áno“, odpovedal na otázku, či sa samosprávam vrátia financie, ktoré boli využité na plošné testovanie.

V rozhovore sa dozviete:

– či hrozí Trnavskému kraju kolaps zdravotníctva,

– ako dopadlo plošné testovanie v TTSK,

– či boli nejaké problémy počas testovania,

– či sú vybudované mobilné odberové miesta na antigénové testy Covid-19,

– či župa pomáha počas krízy aj kultúrnej obci,

– do čoho plánuje kraj investovať z nového finančného rámca na rok 2021-2027,

– kedy by sa mali otvoriť školy,

-či plánuje župan znova kandidovať.

Minister Krajčí oznámil, že v každom okrese plánujú vybudovať antigénové odberové miesta, ktoré sú podľa Viskupiča v Trnavskom kraji pripravené a dodal, že aj on osobne pomáhal v prvom kole plošného testovania.

Marco Németh sa predsedu pýtal aj na pomoc kultúrnej obci. Župan objasnil, že „celá zriaďovaná kultúra je defakto na pleciach kraja,“ preto sa kraj rozhodol pokračovať v grantových schémach, ktoré majú pomôcť práve kultúre. Presnú sumu, koľko peňazí putuje do tejto sféry sa dozviete v rozhovore.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Dôležitou témou ostáva aj nový rozpočet Únie, a najmä to, koľko peňazí získa Slovensko. Z rozpočtu sa, samozrejme, má ujsť aj krajom, avšak podľa Viskupiča sa stále nevie presná suma, ktorú jednotlivé kraje dostanú. Podrobnejšie informácie budú mať predstavitelia vyšších územných celkov až po stretnutí s ministrom financií. Priority už kraj má určené a ktoré sú to, sa dozviete v rozhovore.

Pýtali sme sa aj na otváranie škôl. Chceli sme vedieť, či sa žiaci vrátia do škôl ešte pred Vianocami alebo až po nich. Viskupič v tejto súvislosti vidí možnosť aj v týždennom testovaní žiakov a zamestnancov škôl. „Má tu byť silný hlas ľudí, ktorí tomu rozumejú.“ Viac sa dozviete v rozhovore. „V pozore musí stáť minister obrany a premiér, ak niečo epidemiológovia povedia„, dodal Viskupič. Zdôraznil, že podľa neho je každé opatrenie “ navažované so silou váhy týchto odborníkov.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

SK 8 podporuje ambíciu posilniť rolu obyvateľov v rozhodovacích procesoch EÚ

Združenie samosprávnych krajov (SK 8) privítalo, že leitmotívom prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy je snaha …

Consent choices