hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

Martin Hojsík: Krajiny na celom svete sa pridávajú do boja proti klimatickej kríze

?
Dookola počúvam, že ako EÚ sme pomaly jediní, ktorí chceme znižovať emisie skleníkových plynov, zatiaľ čo iné krajiny veselo znečisťujú. A ja opakujem, že situácia je opačná. Viac ako tri štvrtiny krajín sveta signalizuje, že do konca roku 2020 prijmú prísnejšie záväzky v rámci Parížskej dohody o zmene klímy a to aj napriek záťaži spôsobenej pandémiou koronavírusu. Ako ukázala nová analýza, 151 vlád potvrdilo zámer dodržať termín OSN pre zvýšenie svojich cieľov znižovania emisií v nasledujúcom desaťročí.
? Čína nedávno oznámila svoj záväzok zintenzívniť úsilie o zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060. Iste, stále to nie je dostatočné, ale je to obrovský pokrok, ktorý ešte nedávno nik nečakal. Novozvolený prezident USA Joe Biden plánuje hneď po nástupe do funkcie vrátiť svoju krajinu k Parížskej dohode o zmene klímy a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Opatrenia na ochranu klímy vníma Biden hlavne ako sociálne príležitosti pre vytváranie nových a perspektívnych pracovných miest. Spolu s nimi si cieľ uhlíkovej neutrality do roku 2050 stanovili aj ďalšie krajiny ako Francúzsko, Japonsko, Južná Kórea a mnohé ďalšie. Švédsko má dokonca cieľ do roku 2045. Takto budú pokryté záväzkom uhlíkovej neutrality do polovice storočia až 2/3 svetového hospodárstva a viac ako 50% globálnych emisií skleníkových plynov. A tým to zďaleka nekončí – tak EÚ ako aj J. Biden za USA plánujú intenzívne rokovať s každou väčšou krajinou s cieľom primäť ich k ďalšiemu zvyšovaniu klimatických ambícií.
? Tieto správy ma tešia aj v kontexte Slovenska. Pred voľbami síce pán premiér sľuboval podporu pre ambiciózny cieľ zníženia skleníkových plynov 65 % do roku 2030, no po poslednej návšteve Bruselu avízoval, že cieľ 55 % podporí len pokiaľ sa pridajú aj ostatné krajiny sveta. Druhou podmienkou premiéra bolo zavedenie uhlíkového cla. Už rok na pôde Európskej únie pracujeme na jeho dokončení. Uhlíkové clo na jednej strane vyrovná podmienky pre náš priemysel z hľadiska klimatických kritérií, a súčasne bude motivovať ostatné krajiny, ktoré sa k riešeniu klimatickej krízy zatiaľ nepridali.
? Myslím, že je konečne načase prestať s výhovorkami a snažiť sa spoločne robiť všetko preto, aby sme presvedčili aj tie krajiny, ktoré naše úsilie za záchranu klímy zatiaľ podkopávajú.
Aj vy sa môžete pridať do boja za klímu: www.martinhojsik.sk/zelena_obnova

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices