wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW

Michal Wiezik: O reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky sa ešte stále bojuje

Ako som spomínal, jedinou šancou na zvrátenie „deformy“ poľnohospodárstva, je Európska komisia. Tá bola vyzývaná mnohými organizáciami, aby jednoducho komisný návrh stiahla.
Ako sa vyjadrila predsedníčka komisie, tento krok je legálne možný, no pristúpila by k nemu, len keby existovala životaschopná alternatíva s podporou v Parlamente. Po plenárnom hlasovaní je jasné, že to tak nie je. Preto je nevyhnutné, aby Komisia v rokovaniach s Radou a Parlamentom trvala na zapracovaní zásadných opatrení do reformy, aby táto bola v súlade s Green Dealom.
Konečne Komisia verejne predstavila, ktoré opatrenia považuje za kľúčové. Musím povedať, že ma potešili, pretože sú to presne tie, ktorých odignorovanie a ohýbanie zo strany Parlamentu spravilo z reformy deformu.
? Komisia požaduje sprísnenie režimu ekoschém, pretože prílišná voľnosť ohrozuje naplnenie cieľov tohto opatrenia.
? Komisia trvá na tom, že neproduktívne prvky podporujúce biodiverzitu majú zaberať 10% poľnohospodárskej pôdy. Majú dôsledne ochraňovať aj mokrade a rašeliniská.
? Komisia nesúhlasí s tým, že výdavky na podporu tzv. oblastí s prírodnými alebo inými obmedzeniami sú automaticky započítavané, ako prostriedky na podporu klímy a biodiverzity. Len 17% týchto oblastí leží v horách a napr. 95% územia Luxemburska je zahrnuté do tohto režimu. To že tu vykonávate akúkoľvek poľnohospodársku aktivitu, ešte neznamená, že prispievate k zlepšeniu klímy, či podpore biodiverzity.
? Komisia trvá na tom, aby výstupy z podpory poľnohospodárstva boli merateľné a záväzné, najmä vo vzťahu k cieľom Green Deal.
? Komisia trvá na spravodlivej distribúcii finančnej podpory, keďže 80% prostriedkov z dotácií čerpá cca 20% najväčších subjektov v poľnohospodárstve. Slovensko je v EÚ na prvom mieste, kde v rukách pätiny subjektov končí až 94% dotácií. Treba ale povedať, že rovnaký je aj podiel pôdy, ktorý tieto subjekty obhospodarujú.
To že Komisia musí trvať na týchto princípoch veľmi dobre ilustruje akým smerom sa vybrala reforma SPP v parlamentom návrhu, či pozícii Rady. Zdá sa ale, že rokovania sú naozaj plamenné. Aj keď predsedníčka Komisie vylúčila, že by stiahla komisný návrh, hneď po prvom rokovaní trialógu, podpredseda komisie Frans Timmermans, konštatoval, že ak nebudú rokovania pokračovať konštruktívne, komisia svoj návrh stiahne.
Zinkasoval za to samozrejme obrovskú kritiku zo strany parlamentného výboru AGRI aj nemeckej ministerky pôdohospodárstva. No je zaujímavé, že na jeho stranu sa postavilo 11 (zo 16) ministrov poľnohospodárstva a životného prostredia spolkových republík Nemecka. Zdá sa že odmietavý postoj nemeckého predsedníctva nemá doma podporu. Bude to ešte zaujímavé.
Každopádne, veľmi držím Komisii palce, zachovanie týchto princípov je kľúčové, ak máme zachovať integritu Green Dealu a ambície na ochranu klímy a biodiverzity nemajú byť len planým greenwashingom.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices