pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: European Union.

Peter Pollák: Európska únia je garanciou inovácií a zárukou mieru, ktorý máme už desaťročia

BRATISLAVA / V Európskom parlamente sa opäť otvára téma rozširovania Únie. Viaceré kandidátske krajiny totiž urobili významný pokrok, a tak sa dostávajú bližšie k našim dverám. Podľa Bruselu sa bude Európska únia rozširovať smerom na Balkán a v tomto desaťročí by sme mohli medzi nami privítať Severné Macedónsko, Srbsko alebo Čiernu Horu.

Kým europoslanci odporúčajú ukončiť prístupové rokovania s Tureckom, keďže sa podľa nich stále viac odkláňa od demokratických hodnôt, zamerať by sme sa mali podľa nich predovšetkým na západný Balkán. “Srbsko bude členom Európskej únie akonáhle splní všetky podmienky a akonáhle my budeme ochotní, schopní Srbsku masívne pomôcť na ceste do Európskej únie,” skonštatoval Vladimír Bilčík, europoslanec SPOLU, EPP.

A práve pripravovaná správa od slovenského europoslanca Bilčíka bude mať zásadný vplyv na budúcnosť tejto sedem miliónovej krajiny. Na Balkáne ide o ostro sledovanú udalosť rovnako, ako keď sa snažilo vstúpiť Slovensko. “Rozširovanie sa donedávna bralo skôr iba tak, že vždy sa budeme musieť deliť s ešte chudobnejšími krajinami, ale dnes sa na rozširovanie musíme pozerať aj strategicky hlavne z toho bezpečnostného dôvodu,” uviedla Miriam Lexmann, europoslankyňa, KDH, EPP.

Podľa slovenského europoslanca navyše na západnom Balkáne sa snaží svoju pozíciu posilniť aj Rusko, Čína alebo Turecko a vytvoriť pre Srbov akúsi alternatívu k Európskej únii. “Alternatíva je, že tieto krajiny zostanú mimo EÚ, že sa nám budú kopiť problémy a konflikty na Balkáne a tie náklady aj z pohľadu Slovenska sú oveľa vyššie,” vyjadril sa Bilčík. “Vidíme napríklad obrovský záujem. Čína, ktorá si buduje svoju strategickú pozíciu v západnom Balkáne, čiže na našich hraniciach, a toto je naozaj veľká bezpečnostná otázka,” zhodnotila Lexmann.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Europoslanci ale chcú zmeniť proces tak, aby dodržiavanie tých istých pravidiel, ktoré musia kandidátske krajiny splniť, vedeli vymáhať aj po ich vstupe. V súčasnosti ak je už krajina členom, neexistuje reálna páka ako ich vymáhať. “Aby nedochádzalo k situáciám ako teraz, kedy sa požiadavky na to, aby bolo čerpanie európskych peňazí podmienené dodržiavaním spoločne dohodnutých pravidiel, stáva problémom pri schvaľovaní rozpočtu,” povedal Martin Hojsík, europoslanec, PS, RE. “Dnes je Európska únia garanciou inovácií, ochrany životného prostredia, ale aj zárukou mieru, ktorý naozaj v Európe máme dlhé desaťročia,” doplnil Peter Pollák, europoslanec, OĽaNO, EPP.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices