vakcina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maďarsko bude testovať ruskú vakcínu, ktorá ešte nie je posúdená Európskou liekovou agentúrou

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó informoval, že do Maďarska dorazili prvé dávky vakcíny proti COVID- 19. Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V doteraz síce neposúdila Európska liekova agentúra, ale Maďarsko napreduje s testovaním vakcíny. Prvých desať vzorieky dostalo Maďarsko minulý týždeň, a to ako prvá krajina v Európe. Minister zahraničia dodal, že maďarský výrobca liekov a jeho ruskí partneri tiež rokujú o možnosti vyrábať vakcínu priamo v Maďarsku.

Rusko ešte v auguste predstavilo ako prvú registrovanú vakcínu proti koronavírusu na svete, avšak sa nedokončili prebiehajúce klinické testy, a tak ju dosiaľ neposúdila Európska lieková agentúra. Spomínanú vakcínu v Rusku už dostali zdravotnícki pracovníci a ďalšie vysoko rizikové skupiny.

Naši južní susedia podľa šéfa rezortu rokujú aj s tromi čínskymi výrobcami vakcín a kúpili aj 2,8 miliónov dávok čínskych vakcín. Okrem toho Maďarsko má zároveň zarezervovaných 12 miliónov dávok vakcín od európskych a amerických výrobcov, ako sú AstraZeneca, Janssen a Pfizer a BioNTech.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices