EU USA
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predseda Európskej rady pozval Bidena na návštevu. Únia dúfa v zlepšenie transatlantických vzťahov

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok uviedol, že pozve novozvoleného prezidenta Spojených štátov amerických Joea Bidena na návštevu, cieľom je pracovať na zlepšovaní transatlantických vzťahov, tie totiž počas éry Donalda Trumpa, dosť utrpeli.

„Teraz je načase spojiť sily. V meniacom sa svete bude naše partnerstvo dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Potrebujeme chrániť našich občanov, oživiť ekonomiky, zastaviť globálne otepľovanie a vytvoriť bezpečnejší svet. EÚ a USA budú mať vždy väčší vplyv pri spoločných krokoch,“ uvádza Michel.

Únia sa za posledné roky viackrát sťažovala na zhoršenie vzťahov s USA pod vedením Trumpa a dúfa, že po nástupe Bidena sa opäť podarí nadviazať na transatlantické väzby, aké boli napríklad za čias Baracka Obamu. Obe strany sa totiž za posledné štyri roky nezhodli vo viacerých kľúčových otázkach vrátane obchodu, bezpečnosti, či zmeny klímy.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Donald Trump počas svojho pôsobenia viackrát sklamal predstaviteľov EÚ, ako napríklad zavedením rôznych ciel na európske produkty, odstúpením od Parížskej dohody o klimatickej bezpečnosti alebo iránskej jadrovej dohody.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices