klus
zdroj: FB Martin Klus

Podľa Klusa európske štáty uvažujú o elektronických očkovacích preukazoch

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus pred príchodom na stredajší Ústredný krízový štáb povedal, že Európske štáty uvažujú o elektronických anonymných potvrdeniach pre tých, ktorí prekonali ochorenie alebo sa dajú zaočkovať proti COVID-19.

Štátny tajomník tiež podotkol, že u niektorých krajín by to mohlo predstavovať vstupenku na cestovanie.

Uvažuje sa aj o QR kóde

Klus priblížil, že sa uvažuje o QR kóde, teda dvojrozmernom čiarovom kóde, vďaka ktorému policajt na hraničnom priechode zistí, či má daná osoba za sebou vakcínu či prekonanú chorobu.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Toto by mala byť jedna z alternatív, o ktorej plánujú diskutovať na európskej úrovni a prípadne aj na pôde Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).

Podobne ako očkovacie preukazy

Celý nápad vychádza z existujúcich očkovacích preukazov, ktoré sa využívajú pri cestovaní v Afrike, či v Ázii. Klus tiež vysvetlil, že aktuálne je to len v rámci úvah, avšak začiatkom budúceho roka by sa to mohlo dostať ďalej.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

„Ak sa táto myšlienka uchytí, som presvedčený o tom, že najmä tí digitálni lídri v Európe by sa toho mohli zhostiť veľmi rýchlo. Tá šanca, že by to mohlo fungovať už v priebehu budúceho roka, keď budú prví občania zaočkovaní je pomerne vysoká,“ povedal Klus.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

L. Ď. Nicholsonová: Európsky preukaz uľahčí cestovanie ľudom so zdravotným postihnutím

Európania s preukazom ZŤP sú o krok bližšie k tomu, aby sa im výrazne zlepšili …

Consent choices