Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Šéfka Eurokomisie odporúča Poľsku a Maďarsku, aby sa obrátili na Súdny dvor Európskej únie

V stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla Poľsku a Maďarsku, aby sa v spore o navrhovaný mechanizmus, ktorý podmieňuje prístup k peniazom z európskych fondov dodržiavaním zásad právneho štátu, obrátili na Súdny dvor Európskej únie (ECJ).

Ohrozovanie rozpočtu EÚ

„Hovoríme o porušovaniach princípov vlády zákona, ktoré teraz ohrozujú rozpočet EÚ… Je veľmi ťažké si predstaviť, že v Európe by ktokoľvek mohol mať niečo proti tomuto princípu,“ povedala von Layenová v Európskom parlamente.

„Ktokoľvek, kto stále pochybuje, má jednoduchú možnosť. Môžu sa obrátiť na ECJ a umožniť, aby tam nové pravidlá preverili,“ dodala šéfka EK.

Blokovanie rozpočtového rámca

Tento týždeň sa totiž Poľsko a Maďarsko rozhodlo zablokovať rozpočtový rámec EÚ na roky 2021 až 2027 v celkovom objeme 1,8 bilióna eur.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Pre blokádu sa rozhodli, aby vyjadrili nesúhlas s požiadavkou viazať vyplácanie peňazí z eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu. V rozpočtovom rámci je aj plán ekonomických stimulov vo výške 750 mld. eur.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices