utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Stredomorské krajiny tlačia na ostatných členov EÚ, aby súhlasili s migračnými kvótami

Štyri stredomorské členské krajiny Európskej únie v stredu vyslovili znepokojenie nad tým, že ich návrhy na vylepšenie migračných pravidiel sa nestretli s pochopením u niektorých ďalších členských štátov.

Za posledných 5 rokov na územie Grécka, Talianska, Malty a Španielska prišli státisíce neoprávnených migrantov. Tieto krajiny v spoločnom dokumente uviedli, že povinné kvóty na rozdelenie osôb, ktoré majú nárok na štatút utečenca, musia podľa nich dodržiavať všetky štáty EÚ.

Stredoeurópske krajiny sú rázne proti

Stredoeurópske krajiny – Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa však odmietajú stotožniť s nastoleným návrhom.Táto patová situácia by tak mohla ešte viac oddialiť dlho očakávanú azylovú reformu EÚ. „Členské krajiny v prvej línii nemôžu čeliť migračnému tlaku na celú Európsku úniu,“ uvádzajú stredomorské štáty v spoločnom stanovisku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ponúka Európe nový pakt o migrácii a azyle, ktorý je podľa nej „nový štart“ a má priniesť prísnejšie hraničné kontroly a tiež zjednodušené postupy pri vyhostení odmietnutých žiadateľov.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Maďarský premiér Viktor Orbán sa ešte koncom septembra na stretnutí v Bruseli nechal počuť, že navrhované opatrenia nejdú dostatočne do hĺbky, a preto podľa neho treba trvať na tom, aby utečenci boli podrobení dôslednej kontrole ešte v táboroch mimo Európy.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices