Molekulárny imunológ a biochemik Vladimír Leksa pôsobí na Medicínskej univerzite vo Viedni a je vedúcim laboratória Ústavu molekulárnej biológie SAV. Foto – archív Vladimír L.

Imunológ a biochemik Vladimír Leksa: Ja som osobne za povinné očkovanie

V novej časti EN pre mladých sme sa rozprávali s molekulárnym imunológom a biochemikom Vladimírom Leksom, ktorý pôsobí na Medicínskej univerzite vo Viedni a je vedúcim laboratória Ústavu molekulárnej biológie SAV. Hlavnými témami bola vakcína proti Covid-19, aké druhy vakcín poznáme, kedy by mali byť dostupné na Slovensku, ale aj o tom, či by malo byť očkovanie povinné.

V rozhovore sa dozviete:

  • od ktorej vakcíny si sľubuje uznávaný odborník najviac
  • Upresnil aj to, koľko percent populácie má byť zaočkovaných, aby vakcína mala zmysel
  • Hovoril tiež o miere účinnosti a bezpečnosti ruskej vakcíny
  • Vedec pozná aj údaje, v akom tempe by sa ľudia mali dať zaočkovať, aby vakcína dosiahla svoju účinnosť
  • Aký je rozdiel vo vakcínach a ktoré dostaneme my
  • či je za povinné očkovanie
  • Ako dlho vydrží imunita po očkovaní

Vladimír Leksa uviedol, že, aby vakcína bola účinná tak odhadom má byť zaočkovaných minimálne 70% populácie, či sa to podarí to sa dozviete v rozhovore. Pýtali sme sa ho aj, prečo je na Slovensku len malé množstvo ľudí za očkovanie. „Ľudia si už v podstate odvykli od tých chorôb, proti ktorím nás vakcíny chránia dlhú dobu, a preto si prestali uvedomovat doôežitosť vakcín, „povedal.

Bude vakcína dobrovoľná?

Bude vakcína dobrovoľná? V spoločnosti sa teraz často rieši aj otázka, či bude vakcína dobrovoľná alebo povinná. Podľa biochemika bude dobrovoľná, ale je toho názoru, že nezaočkovaní ľudia by mali byť obmedzovaní, aby nešírili chorobu. Vie si napríklad predstaviť zavedenie očkovacieho pasu, prípadne by mohli školy alebo firmy vyžadovať certifikáty. „Ja som osobne za povinné očkovanie“, zdôraznil imunológ.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Budú všetky vakcíny bezpečné?

Maďarsko nedávno oznámilo, že testuje už ruské vakcíny, a má podpísanú dohodu aj s Čínou. Menia tieto informácie niečo na zdrojoch zaobstarania vakcíny na Slovensku? Podrobnosti, či sú vakcíny bezpečné, sa dozviete v rozhovore. „Je ťažko povedať, či sú bezpečné,“ povedal Leksa.

Pýtali sme sa ho aj na to, aký je rozdiel medzi očkovacími látkami. Podľa neho práve čínska vakcína využíva najstaršiu metódu, a to oslabený vírus. Hovoril tiež o syntetických vakcínach, ale aj o nových druhoch vakcín.

Pýtali sme sa ho aj na to, aký je rozdiel medzi očkovacími látkami. Podľa neho práve čínska vakcína využíva najstaršiu metódu, a to oslabený vírus. Hovoril tiež o syntetických vakcínach, ale aj o nových druhoch vakcín. Je otázne, či sa podarí dostať vakcíny do celého sveta. Biochemik je však v tomto smere optimista a verí, že sa to podarí relatívne rýchlo , “ a tým faktorom bude vôla ľudí nechať sa zaočkovať.“ Pýtali sme sa ho aj na prípadné riziká očkovania, či by mohli nastať vedlajšie účinky a aké.

Oveľa viac sa dozviete vo video-rozhovore prípadne v podcaste.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices