EU NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok na rokovaní ministrov NATO: Silná Aliancia pripravená na výzvy je záujmom Slovenska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa zúčastňuje dvojdňového (1. a 2. decembra 2020) zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

Rokovania začali uvedením hlavných odporúčaní skupiny expertov pre reflexný proces známy aj ako NATO 2030, ktorý bol spustený na londýnskom summite NATO v decembri 2019. Spojenci ocenili ambicióznu a zároveň realistickú správu expertov s viac než 130 odporúčaniami, ktorá upozorňuje na potrebu ďalšej politickej adaptácie Severoatlantickej aliancie v meniacom sa bezpečnostnom prostredí a podčiarkuje potrebu reagovať na budúce, aj nevojenské výzvy pre našu bezpečnosť. Odporúčania správy budú slúžiť ako jeden z podkladov do diskusie k rozhodnutiu o aktualizácii Strategickej koncepcie NATO, ktoré by spojenci mohli prijať na budúcoročnom summite Aliancie.

Súčasťou diskusie spojencov bol aj Afganistan v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA o znížení počtu amerických vojakov v krajine. O budúcej podobe výcvikovej misie NATO rozhodnú ministri obrany Aliancie vo februári 2021 po zvážení aktuálnej situácie. „Ako spojenci spoločne priebežne hovoríme o celkovej situácii v Afganistane, o boji proti terorizmu a o vývoji vnútroafganského mierového dialógu. Tak ako sme spoločne do Afganistanu išli, tak aj spoločne prijmeme potrebné rozhodnutia o modifikácii alebo ukončení misie. Jedným z najsilnejších parametrov je naša schopnosť pomáhať boju proti terorizmu, ktorý prichádza z niektorých častí krajiny“, zdôraznil minister Korčok.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

V misii Rozhodná podpora (Resolute Support Mission – RSM) aktuálne pôsobí 18 slovenských vojakov. V dôsledku pretrvávajúcej zhoršenej pandemickej situácie v Európe a v severnej Amerike sa aktuálne rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO uskutočňujú formou videokonferencie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices