ockovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Klus: Nepravdy o očkovaní nesmú zobrať Európanom nádej na návrat k „novému normálu“

„Môžeme mať tie najlepšie vakcíny proti koronavírusu, no ak sa nám nepodarí získať dôveru občanov a presvedčiť ich o význame očkovania, naše úsilie a koordinácia budú zbytočné. Na Slovensku, kde je stále veľká časť populácie náchylná uveriť rôznym nepravdám, podľa prieskumov klesol záujem občanov o očkovanie zo 40 percent nameraných v apríli na necelú štvrtinu z októbra tohto roka. Preto by sme mali v rámci Európskej únie spustiť spoločnú komunikačnú kampaň, a to aj na sociálnych sieťach, kde koluje najviac falošných správ o očkovaní.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 1. decembra 2020 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Online diskusiu ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie zorganizovalo Nemecko, ktoré aktuálne predsedá Rade EÚ. Hlavnou témou virtuálneho zasadnutia bola koordinácia aktuálnych opatrení v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 na európskej úrovni.

„Repatriačné lety či zavedenie tzv. zelených pruhov vyhradených pre cezhraničný transport tovarov ukázali pridanú hodnotu EÚ už počas prvej vlny pandémie, ktorá nás zastihla nepripravených. No dnes, keď čelíme silnejšej druhej vlne, musí byť naša spolupráca v mnohých oblastiach ešte efektívnejšia. Najlepším dôkazom sú vzájomné uznávanie testov, spoločné dodávky vakcín ešte do konca tohto roka, resp. úvahy o CovidPass-och, ktoré by mohli zjednodušiť cestovanie,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Dodal, že pandémia koronavírusu je testom kvality našich susedských vzťahov, vzájomného porozumenia a solidarity, čo sa ukázalo napríklad v otázke zachovania mobility cezhraničných pracovníkov či ďalších výnimiek pre tzv. pendlerov a turnusových zamestnancov. „Nesmieme poľaviť, pretože mnoho výziev, vrátane otvorenia lyžiarskej sezóny, je ešte len pred nami. Slovensko naďalej podporuje koordináciu opatrení v rámci EÚ. Iba spoločným postupom môžeme zabrániť znefunkčneniu jednotného európskeho trhu a oslabeniu Únie,“ vyhlásil M. Klus s tým, že k prípadnému uvoľňovaniu opatrení pred Vianocami by sme mali pristúpiť iba ak dôjde k zlepšeniu epidemiologickej situácie.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Zástupcovia členských štátov EÚ počas neformálnej videokonferencie diskutovali aj o Konferencii o budúcnosti Európy, ktorej oficiálne spustenie je vzhľadom na pokračujúcu pandémiu COVID-19 predbežne naplánované na obdobie prvej polovice budúceho roka. Podľa štátneho tajomníka MZVEZ SR ponúka Konferencia o budúcnosti Európy ideálnu príležitosť vypočuť názory občanov a posilniť dôveru verejnosti v európsky projekt.

„Na Slovensku plánujeme nadviazať na úspešné projekty ako Národný konvent o EÚ či kampaň #MYSMEEÚ. Medzi naše priority patrí blízky kontakt s regiónmi, zapojenie mládeže do diskusie a posilnenie našej odolnosti proti nenávistnému a falošnému obsahu v sociálnych médiách. Prieskumy ukazujú, že podstatnú časť negatívnych nálad v súvislosti s EÚ šíria dezinformačné webové stránky. Mali by sme im čeliť pozitívnymi skúsenosťami a v tom majú nezastupiteľnú úlohu práve mladí ľudia,“ priblížil M. Klus.

Na neformálnom online zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) sa v rámci projektu „Young Europe Ambassadors“ zúčastnili aj mladí ľudia z vyše dvadsiatich európskych krajín, aby si vymenili svoje názory na budúce smerovanie EÚ. Slovenskú republiku v tejto iniciatíve zastupovala študentka Michaela Knosková. Jej aktivity ocenil aj štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus, ktorý súčasne vyjadril záujem o stretnutie s našou reprezentantkou na pôde rezortu diplomacie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB. Ide o Srba Novicu Antića, …

Consent choices