wiezik
Michal Wiezik, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

M. Wiezik: Plán obnovy Slovenska je vo fáze prípravy, no s časovým sklzom

Plán obnovy Slovenska je vo fáze intenzívnej prípravy s istým časovým sklzom. Teší ma, že Ministerstvo financií SR vytvorilo fórum s europoslancami, na ktorom dokážeme aktívne participovať naprieč politickým spektrom. Na pracovnom rokovaní s ministrom prevažovala konštruktívna diskusia.

Je jasné, že v pláne obnovy majú byť prioritizované environmentálne ciele, adresne viazané na riešenie klimatickej krízy a 37% pridelených prostriedkov. Nosnými piliermi zelenej obnovy pre Slovensko sú dekarbonizácia ekonomiky, zelená a digitálna transformácia, modernizácia budov, železníc a podpora alternatívnych palív. Čiastočne z dôvodu európskych nastavení nie je dostatočne reflektovaná úloha ekosystémov, prirodzenej sekvestrácie uhlíka, pôdy a vôd, rovnako malý dôraz je zatiaľ kladený na zachovanie biodiverzity. V znižovaní energetickej náročnosti a dekarbonizácie dominujú obnoviteľné zdroje energie, no pravdepodobne dôjde k vytvoreniu priestoru aj pre technológie rekuperácií odpadového tepla, ktoré prinášajú vysokú ekonomickú návratnosť a redukciu emisií uhlíka až na úrovni 95%, tiež by mal byť vytvorený mechanizmus na podporu inovácií.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

V rokovaniach som zdôraznil potrebu koherentnosti opatrení a rešpektovaní tzv. „do no harm“ princípu, tak aby riešenie jednej krízy neprispievalo k prehlbovaniu iných kríz. Teší ma, že jedným z hlavných cieľov spojených s klimatickými opatreniami bude modernizácia železníc, s dôrazom na vytvorenie ekologickej a spoľahlivej verejnej dopravy. Je ale potrebné, aby aj táto kapitola bola primárne hodnotená vo vzťahu k cielenej dekarbonizácii, nie len z hľadiska vyťaženosti tratí.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko obdržalo už tretiu platbu z plánu obnovy za splnenie ďalších opatrení

Slovensko dnes za splnenie ďalších opatrení z plánu obnovy obdržalo už tretiu platbu, a to …

Consent choices