Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres. PHOTO: © European Union-EP.

Generálny tajomník OSN vyzýva k podniknutiu krokov na ukončenie „vojny proti prírode“

António Guterres, generálny tajomník Organizácie Spojených národov, vyzval svetových lídrov, aby z roku 2021 spravili rok, keď ľudstvo ukončí svoju „vojnu proti prírode“ a zaviaže sa k budúcnosti bez znečisťovania životného prostredia spôsobujúceho globálne otepľovanie.

Guterres sa takto vyjadril v časoch, keď sa blíži ku koncu ďalší rok sprevádzaný rekordnými extrémami počasia a lesnými požiarmi.

„Planéta je v podlomenom stave,“ povedal v príhovore na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. „Ľudstvo vedie vojnu proti prírode. Je to samovražedné. Apokalyptické požiare a povodne, cyklóny a hurikány sa čoraz viac stávajú novým normálom,“dodal.

Hrozba globálneho otepľovania

Svetová meteorologická organizácia vo svojej správe uviedla, že tento rok môže byť o 1,2 stupňa Celzia teplejší ako druhá polovica 19. storočia, ktorú vedci používajú na porovnávanie otepľovania spôsobeného skleníkovými plynmi.

Podľa správy ide hlavne o oceány, ktorých teplota dosahuje rekordné úrovne, a tak rok 2020 bude jedným z troch najteplejších rokov od začiatku vedenia záznamov.
Podľa generálneho tajomníka organizácie Petteriho Taalasa hrozí, že do roku 2024 sa klíma aspoň dočasne oteplí aj o viac ako 1,5 stupňa, pritom však podľa parížskej klimatickej dohody je pritom cieľ neprekročiť hranicu 1,5 stupňa.

Cieľ uhlíkovej neutrality

António Guterres však vidí nádej v záväzku viac ako stovky krajín najneskôr do polovice storočia nevypúšťať do atmosféry viac skleníkových plynov, ako dokážu odstrániť stromy a technológie.
Podľa neho by rok 2021 by mohol priniesť skok smerom k uhlíkovej neutralite. Upozornil však, že dve správy, ktoré zverejnila OSN, „ukazujú, ako blízko máme ku klimatickej katastrofe“.
Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices