Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

Minister Korčok na rokovaní NATO: Rusko je bezpečnostnou výzvou pre Alianciu a Slovensko

Ďalšou témou rokovania ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie bolo Rusko a dopady jeho správania na bezpečnosť spojencov. Rusko pre Alianciu predstavuje komplexnú bezpečnostnú výzvu, na ktorú musí Aliancia primerane reagovať. „Slovensko podporuje doterajšiu politiku NATO, ktorá kombinuje adaptáciu kolektívnej obrany na novú realitu s dialógom s Ruskom na témy spoločného záujmu. Na dialóg však treba dvoch a ruskí predstavitelia oň musia prejaviť záujem,“ uviedol minister I. Korčok.

Spojenci v súvislosti s návrhmi Ruska na moratórium na rozmiestňovanie nových raketových systémov zdôraznili, že Aliancia takéto zbrane nevlastní, zatiaľ čo Rusko tieto zbrane už vyvinulo, otestovalo, vyrobilo a rozmiestnilo. „Práve preto podporujeme funkčnú architektúru nástrojov kontroly zbrojenia, odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Ak existujú a sú dodržiavané medzinárodne dohodnuté pravidlá, posilňuje to našu bezpečnosť,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Spojenci diskutovali aj o možnostiach podpory NATO pre partnerov v regióne Blízkeho východu, severnej Afriky a Sahelu. „Cieľom NATO je pomôcť štátom v týchto citlivých regiónoch postarať sa o vlastnú bezpečnosť. Je oveľa efektívnejšie bojovať proti terorizmu a nelegálnej migrácii na mieste vzniku. Pre Slovensko je zároveň dôležité, aby Aliancia pokračovala v konzultáciách s Európskou úniou na tieto témy, a to aj pre naše nedávne zapojenie do výcvikovej misie EÚ v Mali a v Stredoafrickej republike,“ doplnil minister I. Korčok.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Vo svojom vystúpení šéf slovenskej diplomacie tiež upozornil na situáciu na západnom Balkáne, ktorú ani po 25 rokoch od podpisu Daytonských dohôd stále nie je možné považovať za pokojnú a stabilizovanú. „Táto téma musí aj naďalej ostať v centre záujmu spojencov. Naším cieľom je udržať región stabilný, prosperujúci a pevne zviazaný s európskou a transatlantickou budúcnosťou,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices