bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: © European Union 2020 - Sourc : EP

Vladimír Bilčík: Ideológ „tradičnej rodiny“ Fideszu utekal z orgií oknom, v batohu mal drogy

V Bruseli sme včera žili najmä správou o Józsefovi Szájerovi, šéfovi maďarskej delegácie Fideszu v europarlamente a prominentnom europoslancovi Orbánovej strany, ktorého chytili policajti minulý piatok pri úteku z hromadnej pánskej sexpárty v Bruseli. Ak by nebola pandémia a prísne opatrenia zakazujúce skupinové zhromažďovanie, Szájer by pravdepodobne ďalej pokračoval bez povšimnutia vo svojom dvojtvárnom živote.
Aj v politike platí, že každý má právo na súkromie. Szájerov prípad však má silný verejný rozmer. Odhaľuje totiž papalášizmus a dôležité politické pokrytectvo, zvlášť v tomto koronovom období, keď Maďarsko blokuje dohodu o európskom rozpočte, lebo využívanie európskych peňazí chceme previazať s princípmi právneho štátu.
Tu sú tri bezprostredné politické paradoxy:
1️⃣Celý Fidesz, obzvlášť Szájer s Orbánom sa tvária ako obhajcovia “tradičnej rodiny”, obviňujú Európsku úniu z ničenia morálnych hodnôt a zo skazenosti. Szájér teraz ukázal, že morálnu skazenosť naozaj mimo Maďarska videl. Dokonca bol jej účastníkom a nachádzal sa priamo v centre jej diania. A morálna skazenosť v podobe tabliet extázy sa dostala až do jeho batohu.
2️⃣Szájer v Maďarsku urobil veľa pre znepríjemnenie života LGBTI ľudí. Ako hlavný autor novej maďarskej ústavy do nej presadil, že manželstvo je zväzkom muža a ženy s cieľom znemožniť v budúcnosti zväzky LGBTI ľudí. Na základe tohto článku ústavy maďarský parlament právne znemožnil identifikáciu transrodových osôb. Čo je azda ešte podstatnejšie, v maďarskej ústave, ktorú Szájer pred zhruba desiatimi rokmi napísal na svojom iPade, tiež nie je zakotvená ochrana ľudí v Maďarsku pred diskrimináciou na základe sexuálnej orientácie, čo znamená, že bežné práva sexuálnych menšín v ich pracovnom a spoločenskom živote sú obmedzené.
3️⃣Nie je to prvý sexuálne-pokrytecký škandál politikov Fideszu – orgiám na jachte sa oddával aj primátor Györu, veľvyslanec Fideszu bol zas odsúdený za prechovávanie detskej pornografie. Problém je i za hranicami Maďarska. Aj na Slovensku máme stranu, ktorá má slovo rodina dokonca v názve. Boris Kollár tiež nevie udržať konzistenciu svojich politických vyjadrení a súkromného života – vo svojich vyjadreniach vystupoval proti LGBTI ľuďom, no v súkromí nemá problém s nimi intímne komunikovať.
Szájer odchádza z europarlamentu a z verejného života, čo je mimochodom viac ako v prípade svojho pokrytectva urobili v minulosti niektorí slovenskí politici. A verím, že tento prípad nám pomôže aj v európskej politike. Dohodu o rozpočte a fonde obnovy potrebujeme totiž všetci ako soľ, no a dnešný maďarský boj s Bruselom stojí aj vďaka pokrytectvu Fideszu na hlinených politických nohách.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices