Ilustračné PHOTO: screenshot © European Union-EP.

I. Korčok: Politická, občianska a ľudskoprávna situácia v Bielorusku je v rozpore s princípmi OBSE

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil 3. decembra na 27. zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Vo svojom vystúpení minister Korčok poukázal na aktuálne výzvy v priestore OBSE, vrátane situácie v Bielorusku a na Ukrajine „Politická, občianska a ľudskoprávna situácia v Bielorusku je v príkrom rozpore s princípmi OBSE. Je potrebné využiť potenciál a nástroje OBSE na upokojenie situácie a umožnenie politického sebaurčenia občanov Bieloruska,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

V kontexte situácie na Ukrajine minister Korčok ocenil nezastupiteľnú úlohu monitorovacích a negociačných formátov OBSE na stabilizácii situácie v zóne konfliktu a vyzval na rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti krajiny, vrátane Krymu. Šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom vystúpení venoval aj situácii v Náhornom Karabachu. Na jednej strane privítal ukončenie vojenskej fázy konfliktu, no zároveň upozornil na ďalšie kroky v po-konfliktnej obnove regiónu a nevyhnutnosť vyriešenia otázky budúceho štatútu Náhorného Karabachu.

V čase krízy multilateralizmu, oslabovaní bezpečnostnej architektúry a prehlbujúcej sa nedôvery účastníckych štátov, šéf diplomacie pripomenul obsah tzv. Bratislavskej výzvy (2019), v ktorej viac ako 40 účastníckych štátov OBSE vyjadrilo jednoznačnú podporu potrebe plnohodnotného využitia potenciálu OBSE nielen v Európe, ale aj v širšom priestore.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

OBSE združuje 57 účastníckych štátov a prispieva k stabilite a bezpečnosti, ako aj k riešeniu konfliktov v Európe a mimo nej. V duchu motta „Spoločne implementujme záväzky“ sa v roku 2020 zhostilo predsedníckej stoličky OBSE Albánsko.

Ministerská rada OBSE je v európskych regionálnych podmienkach ďaleko najrozsiahlejším diplomatickým podujatím. Zúčastňuje sa na ňom 57 delegácií účastníckych štátov, vrátane Spojených štátov amerických a Ruskej federácie, ako aj ďalších partnerských krajín, medzinárodných organizácií, mimovládnych organizácií a médií.  Vzhľadom na pandémiu COVID-19 išlo o historicky prvé zasadnutie ministrov účastníckych štátov OBSE on-line formou.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices