klus
Martin Klus Zdroj: ÚVSR

M. Klus: Ak nebude v našom susedstve prítomná EÚ, budeme mať problémy navyše

„Či už ide o našu spoluprácu s krajinami západného Balkánu alebo so štátmi východnej Európy, Európska únia musí vystupovať dôveryhodne a jasne. Je to pre nás významná príležitosť. Situácia v našom susedstve nám nemôže byť ľahostajná a Slovenská republika vďaka svojim skúsenostiam z transformačných procesov, reforiem a budovania právneho štátu vie, o čom hovorí. Stabilita u našich východných či južných susedov je úzko spojená s našou vlastnou bezpečnosťou. No zároveň je to odkaz našim partnerom, že s nimi už teraz, ale aj do budúcna počítame. Musíme preto prehlbovať vzájomný dialóg a budovať spoločné dlhodobé strategické priority.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu, 2. decembra 2020 v Bratislave, počas online konzultácií štátnych tajomníkov pre európske záležitosti rezortov diplomacie členských krajín Vyšehradskej skupiny (V4) so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí, Európskej únie a spolupráce Španielskeho kráľovstva Juanom González-Barba Pera.

Videokonferencia sa konala z iniciatívy Poľska, ktoré aktuálne predsedá regionálnemu formátu V4. Partneri diskutovali o aktuálnych otázkach medzinárodnej a európskej politiky. Jednou z tém online rokovania bola ďalšia podpora prístupových rokovaní s Albánskom, Severným Macedónskom či Čiernou Horou, vrátane posilnenia prítomnosti EÚ v tomto regióne formou konkrétnych projektov.

„Slovensko jednoznačne podporuje európsku perspektívu západného Balkánu. Sme na ťahu a mali by sme dať tomuto regiónu šancu urobiť z roku 2021 rok zrýchlenia reforiem a presvedčivého pokroku na ich ceste do európskej rodiny. Ak to neurobíme a prenecháme priestor iným hráčom, čoskoro budeme mať problémy navyše,“ vyhlásil v tejto súvislosti štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Spoločne s partnermi z V4 vyjadrili silnú podporu aj pre ďalšie angažovanie sa Únie v regióne Východného partnerstva a prehlbovanie vzájomnej spolupráce. Slovensko oceňuje pokrok, ktorý sa dosiaľ podarilo dosiahnuť najmä v Gruzínsku, Moldavsku či na Ukrajine, no netreba zabúdať ani na pokračujúce výzvy. „Boj proti korupcii, rešpektovanie demokratických hodnôt a princípov právneho štátu či ďalšie zavádzanie štrukturálnych reforiem. To všetko sú úlohy, na ktorých musíme ďalej pracovať. Zároveň sledujeme brutalitu Lukašenkovho režimu v Bielorusku a Krym spolu s východnou Ukrajinou zostávajú naďalej okupované,“ zdôraznil M. Klus.

Spomedzi ďalším tém online konzultácií štátnych tajomníkov V4 so španielskym náprotivkom rezonovali otázky vývoja transatlantických vzťahov, migračnej politiky, vzťahov Únie s Tureckom či koordinácie boja proti pandémii COVID-19. V tejto súvislosti sa partneri zhodli, že jednostranným sledovaním vlastných záujmov členské štáty EÚ koronavírus neporazia a jediným možným riešením je spolupráca a koordinácia opatrení.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices