Cichanovska
Bieloruská opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Minister I. Korčok vyzval na zopakovanie bieloruských volieb

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil v piatok v interaktívnom dialógu s Vysokou komisárkou OSN pre ľudské práva Michelle Bachelet k téme dodržiavania ľudských práv v Bielorusku.

„Situácia v oblasti dodržiavania a ochrany ľudských práv v Bielorusku sa nezlepšila. Naopak, čoraz viac nezávislých správ potvrdzuje systematickosť porušovania ľudských práv a pretrvávajúcu beztrestnosť režimu,“ uviedol minister Ivan Korčok.

Po nedemokratických a zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku v auguste 2020 dochádza v krajine k masívnemu a systematickému porušovaniu ľudských práv. Slovensko preto v septembri 2020 podporilo spustenie tzv. Moskovského mechanizmu OBSE – nezávislého vyšetrovania ľudskoprávnej situácie v krajine, ako aj zvolanie naliehavej debaty na pôde ženevskej Rady OSN pre ľudské práva.

„Vyzývame bieloruský režim, aby ukončil násilie voči vlastným obyvateľom a hľadal demokratické riešenie súčasnej situácie. Uskutočnenie nových volieb v súlade s medzinárodnými štandardmi musí byť súčasťou tohto riešenia. Vyzývame tiež na transparentnú a konštruktívnu spoluprácu s medzinárodnými mechanizmami, vrátane spolupráce so spravodajkyňou OSN pre ľudské práva v Bielorusku,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices