sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

ROZHODNUTIE ESĽP V PROSPECH OBETÍ RAZIE V MOLDAVE NAD BODVOU JE PRÁVOPLATNÉ

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol 1. septembra 2020 v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Slovenská republika sa v zákonnej lehote voči rozhodnutiu neodvolala a verdikt nadobudol 1. decembra 2020 právoplatnosť.

„Po dlhoročnom nespravodlivom procese sa po preskúmaní prípadu zo strany Európskeho súdu pre ľudské práva jasne ukázalo, že základné práva sťažovateľov boli porušené. Vítam, že rozhodnutie ESĽP je právoplatné a obetiam razie sa dostane náležitá satisfakcia. Verím, že spravodlivého verdiktu sa dočkajú aj ďalší sťažovatelia a tiež, že toto rozhodnutie bude zohľadnené v rozhodovacej praxi domácich súdov,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Ombudsmanka požiadala v roku 2018 (prvýkrát od vzniku úradu) o vstup do konania pred ESĽP. Súd jej vstup povolil, na základe čoho mu poskytla svoje stanovisko ako tretia strana. Zareagovala tak na výzvu mimovládnych organizácií, ktoré taktiež upozorňovali na potrebu riadneho vyšetrenia prípadu so spravodlivým rozsudkom voči obetiam.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Sťažovateľov zastupovala pred ESĽP mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva.

Bližšie informácie o rozhodnutí ESĽP nájdete v tlačovej správe zo dňa 1. septembra 2020 vydanej pri príležitosti zverejnenia rozhodnutia ESĽP.

O mam

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices