matovic, vlada, krajci
Zdroj: ÚVSR

Vláda schválila predĺženie núdzového stavu, a to aj opakovane. Návrh však ešte musí odsúhlasiť NR SR

Na pondelkovom rokovaní sa vláda opäť zaoberala pandemickou situáciou. Ministri schválili možnosť predĺžiť núdzový stav v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. To znamená, že núdzový stav bude možné predĺžiť aj predtým, ako vstúpi do účinnosti ústavný zákon. Vláda tento návrh odsúhlasila s tým, že prejde cez skrátené legislatívne konanie.

Návrh vlády týkajúci sa predĺženia núdzového stavu však ešte musí odsúhlasiť Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. V dôvodovej správe je uvedené, že ide o vytvorenie ústavnej poistky.

Z materiálu vyplýva, že núdzový stav bude možné vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie však na 90 dní. V prípade, že NR SR nevyjadrí súhlas, predĺženie núdzového stavu zanikne dňom neschválenia návrhu vlády.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Národná rada tiež bude musieť odsúhlasiť aj prípané opätovné vyhlásenie núdzového stavu, ak od skončenia predchádzajúceho núdzového stavu vyhláseného z tých istých dôvodov neuplynulo 90 dní.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices