klima, oteplovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Martin Hojsík:  Europoslanci podporujú požiadavky petície Klíma ťa potrebuje 

V týždni, keď bude Igor Matovič v Bruseli rokovať o Európskom klimatickom cieli, skupina slovenských europoslancov a europoslankýň listom NR SR vyjadrila podporu petícii Klíma ťa potrebuje a jej požiadavkám. List adresovaný predsedovi NRSR a predsedníčkam a predsedom poslaneckých klubov inicioval poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík, podporili ho aj Michal Šimečka (PS), Vladimír Bilčík, Michal Wiezik (obaja Spolu), Peter Pollák (OĽaNO), Monika Beňová (Smer-SD) a Ivan Štefanec (KDH).

„Som rád, že sa väčšina slovenských europoslancov a europoslankýň rozhodla verejne podporiť petíciu Klíma ťa potrebuje. Klimatická kríza bude mať zásadné ekologické, ekonomické a politické dôsledky, ktoré sa dramatickým spôsobom dotknú aj Slovenska. My, politici a političky, máme povinnosť konať,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

„Podporujeme vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ktorý nám umožní posudzovať všetky návrhy zákonov, rozpočtov a strategických dokumentov z hľadiska ich dopadu na klímu. Súčasne žiadame NRSR, aby uznesením zaviazala vládu vykonať jednotlivé návrhy obsiahnuté v petícii,“ ozrejmil požiadavky poslancov a poslankýň EP progresívec Hojsík.

Slovenský parlament a vláda musia prijať ambiciózny cieľ redukcie emisií do roku 2030, a to až na úrovni 65 percent. Stav klimatickej neutrality sa musíme pokúsiť dosiahnuť už do roku 2040, presne tak, ako nás vyzýva 120 tisíc signatárov petície Klíma ťa potrebuje. V Európskom parlamente sme už stav klimatickej núdze vyhlásili a Európsku komisiu tlačíme do ambicióznejších cieľov. Podobné správanie očakávame od slovenského parlamentu,“ uzavrel podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

Prečítajte si celé znenie listu:

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

Vážené predsedkyne a predsedovia poslaneckých klubov,

my, dolu podpísaní poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu, vyjadrujeme podporu petícii Klíma ťa potrebuje, ktorú podpísalo viac ako 120-tisíc občianok a občanov Slovenska. Uvedomujeme si závažnosť problému klimatickej zmeny, potrebu jej prioritného riešenia v intenciách Parížskej dohody, ktorej je Slovenská republika signatárom, a uznesenia Európskeho parlamentu z 28. novembra 2019 o núdzovom stave v oblasti klímy a životného prostredia (2019/2930(RSP).

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Klimatická zmena bude mať na globálnej úrovni zásadné ekologické, spoločenské, ekonomické a politické dôsledky, ktoré sa dramatickým spôsobom dotknú aj Slovenskej republiky. Sme preto presvedčení, že Slovenská republika musí urobiť maximum vo svojich možnostiach pre riešenie klimatickej zmeny. Podporujeme preto vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ako východiskovej pozície pre riešenie návrhov mitigačných a adaptačných opatrení v boji proti klimatickej zmene na úrovni Slovenskej republiky a žiadame NRSR, aby uznesením zaviazala Vládu SR vykonať jednotlivé návrhy obsiahnuté v petícií.

Sme radi, že požiadavky viac ako 120-tisíc ľudí podporili desiatky osobností verejného, kultúrneho a spoločenského života, mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie, vedci a odborníci, prezidentka Zuzana Čaputová, aj minister životného prostredia Ján Budaj. Podporujeme ich aj my, dolupodpísaní poslanci a poslankyne Európskeho parlamentu.

S úctou,

Martin Hojsík

Michal Šimečka

Michal Wiezik

Vladimír Bilčík

Monika Beňová

Peter Pollák

Ivan Štefanec

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices