armada
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovenská delostrelecká jednotka bude po prvýkrát nasadená v zahraničí. Pôsobiť bude v Pobaltí

Slovenská republika prvýkrát nasadí v zahraničí vlastnú delostreleckú jednotku aj s technikou. Ide konkrétne o príslušníkov Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce so samohybnými kanónovými húfnicami Zuzana, delostreleckými pozorovacími prostriedkami – vozidlami Aligátor a ďalšou technikou.

V tlačovej správe hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková informuje, že v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (EFP) v Lotyšsku budú zabezpečovať palebnú podporu jednotiek bojovej skupiny.

Jedná sa o obranné operácie

„Už v najbližších dňoch nahradí v Pobaltí našu mechanizovanú rotu delostrelecká jednotka a čo je dôležite, po prvý raz to bude aj s delostreleckou technikou. Pre našich vojakov tak ide o jedinečnú príležitosť potvrdiť kvality Ozbrojených síl SR (OS SR) a prispieť ku kooperácii, kolektívnej obrane a solidarite spojencov,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Minister upresnil, že tieto operácie vykonávané v Pobaltí nie sú útočnými operáciami, ale majú predovšetkým výcvikový a obranný charakter.

Zmeny v bezpečnostnom prostredí

Od decembra 2020 bude vo výcvikovom priestore Adaži v Lotyšsku pôsobiť celkovo 130 príslušníkov OS SR v rámci účelového zoskupenia s názvom Generál Korda.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

V Lotyšsku okrem Slovenska bude pôsobiť aj ďalších osem členských krajín Severoatlantickej aliancie – Kanada, Česko, Slovinsko, Španielsko, Poľsko, Taliansko, Čierna Hora a Albánsko.

Pôsobenie NATO v Pobaltí je reakciou na zmeny v bezpečnostnom prostredí a na nové bezpečnostné hrozby a udalosti na Ukrajine. Cieľom je predovšetkým posilnenie vojenskej prítomnosti koaličných jednotiek na území Litvy, Lotyšska, Estónska a Poľska.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices