bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

V. Bilčík sa stal tvárou boja s dezinformáciami v osobitnom výbore europarlamentu

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) bol v utorok zvolený za koordinátora Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (INGE).  Z tejto pozície bude lídrom témy dezinformácií v Európskom parlamente, a tvárou a hlasom najväčšej politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) pre oblasť dezinformácií. Jeho úlohou bude koordinovať prácu ďalších poslancov vo výbore v súlade s prioritami najsilnejšej frakcie europarlamentu – európskych ľudovcov.

„Do Európskeho parlamentu som kandidoval s ambíciou sedieť v prvej lavici politického diania. Za to, že sa mi ju darí napĺňať, vďačím dôvere kolegov z Európskej ľudovej strany. Som rád, že budem môcť výrazne formovať európsku a teda aj slovenskú politiku v oblasti boja s dezinformáciami,“ povedal Bilčík, ktorý vďaka novým kompetenciám vynikne v dave 705 poslankýň a poslancov Európskeho parlamentu.

Osobitný výbor má 66 členov, Bilčíka do funkcie zvolilo 9 riadnych členov a 9 náhradníkov Európskej ľudovej strany potom, ako z tejto pozície odišiel holandský kolega Jeroen Lenaers.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Výbor sa zameriava na identifikáciu oblastí, ktoré potrebujú európsku legislatívnu úpravu, vrátane budúceho fungovania sociálnych sietí a digitálnych platforiem. Analyzuje takisto porušovanie a obchádzanie volebných pravidiel a pracuje na spoločnom postupe proti hybridným hrozbám a škodlivým dezinformačným kampaniam tretích krajín, ktorých cieľom je podkopávať Európsku úniu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices