V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Šimečka: Slovensko by sa malo odpútať od V4. Orbán a Kaczynski nás nemôžu vydierať

„Ak Maďarsko a Poľsko na summite zablokujú Fond obnovy a rozpočet EÚ, Slovensko musí prehodnotiť svoje pôsobenie vo V4,“ vyhlásil europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

“Zo strany Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského ide o bezohľadné vydieranie, ktoré nemá v dejinách EÚ obdobu, a ohrozuje aj našu ekonomiku. Slovenská diplomacia musí vyslať jasný signál, že ak Budapešť a Varšava na nadchádzajúcom summite svoje veto nestiahnu, Slovensko vo V4 nemôže pokračovať tak ako doteraz,” povedal Šimečka. Europoslanec preto navrhuje, aby sa Slovensko po dohode s Českou republikou prestalo zúčastňovať koordinačných stretnutí V4 k európskej agende dovtedy, kým Maďarsko a Poľsko neumožnia schválenie sedemročného rozpočtu a 750-miliardového Fondu obnovy.

Podobné gesto zo strany Slovenska môže napomôcť rozuzleniu krízy, lebo zvýši tlak na Viktora Orbána, pre ktorého je značka V4 nesmierne dôležitá pre účely domácej propagandy. Navyše ani prakticky nebude dávať zmysel, aby Slovensko svoje národné pozície k európskej agende naďalej koordinovalo vo formáte V4, ak dvaja jej členovia uvrhnú EÚ do rozpočtového provizória a ochromia všetky jej politiky a programy.”

Spolupráca V4 v ostatných oblastiach, ako aj bilaterálne vzťahy s Maďarskom a Poľskom, sa podľa Šimečku majú naďalej rozvíjať. „Poľsko a Maďarsko sú naši susedia a blízki partneri bez ohľadu na Viktora Orbána alebo vládu PiS. Nikomu neprospeje, ak zostanú v Európe izolovaní. Na európskej scéne si však Slovensko musí hľadať strategických partnerov, ktorí zdieľajú jeho hodnoty a víziu budúcnosti EÚ ako spoločenstva demokratických štátov.”

Maďarsko a Poľsko v novembri na Európskej rade vetovali sedemročný európsky rozpočet, ako aj 750-miliardový Fond obnovy. Prekáža im nové nariadenie, ktoré podmieňuje čerpanie európskych fondov dodržiavaním princípu právneho štátu. “Je dobré a správne, že Slovensko tento dôležitý mechanizmus podporilo. Ako demokratická krajina, navyše unikátnym spôsobom bojujúca proti mafii a oligarchii, nemáme dôvod kryť chrbát autokratickým a skorumpovaným praktikám,“ je presvedčený Šimečka.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Summit lídrov EÚ, na ktorom sa bude rokovať o novom sedemročnom rozpočte a Fonde obnovy, sa začne vo štvrtok v Bruseli a potrvá do piatku. Slovensko na ňom bude zastupovať premiér Igor Matovič.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices