ludske prava, mucenie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok: Ani v krízových časoch nesmieme odsúvať ľudské práva na vedľajšiu koľaj

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok privítal tohtotýždňové vytvorenie Globálneho ľudskoprávneho sankčného režimu Európskej únie, ktorý je doplňujúcim nástrojom únie na postihovanie porušovania ľudských práv vo svete. „Ide o unikátny nástroj, ktorým EÚ umožní cielene a efektívne sankcionovať štátnych alebo neštátnych aktérov, jednotlivcov alebo spoločnosti podieľajúcich sa na vážnom potláčaní práv a slobôd. Sankčný režim sa zároveň stane dôležitou súčasťou komplexného zahraničnopolitického prístupu EÚ,“ uviedol minister I. Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že ľudské práva sú o povinnosti štátu rešpektovať, chrániť a napĺňať práva jednotlivca: „Ochrana ľudských práv a základných slobôd, ako aj presadzovanie princípov právneho štátu sú kľúčovými princípmi slovenskej zahraničnej politiky.“

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10. december) si musíme opätovne pripomenúť hodnotu ľudských práv, osobitne v kritických časoch, akými je aj globálna pandémia COVID-19,“ uviedol minister I. Korčok. „Nesmieme dopustiť, aby osobitný charakter pandémie zmenil sociálno-ekonomickú krízu na krízu ľudskoprávnu.“

Rok 2020 však nie je len o pandémii. Počas uplynulého roku stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN v Ženeve plnil funkciu podpredsedu Rady OSN pre ľudské práva. Slovenská republika rovnako podporila úsilie generálneho tajomníka OSN na pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva – obetiam domáceho násilia, starším ľudom a osobám so zdravotným postihnutím. Slovensko tiež podporilo výzvu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva a Medzinárodnej aliancie pre slobodu náboženstva alebo presvedčenia na prepustenie väzňov svedomia v čase pandémie. „Ako člen Aliancie sme sa zasadili za ochranu náboženských menšín. Dôležité je i to, že Slovensko z pozície člena medzinárodnej Koalície pre slobodu médií podporilo rešpektovanie slobody médií, objektívne spravodajstvo a bezpečnosť novinárov vo svete. Dnešná situácia nemôže byť zneužitá na šírenie dezinformácií, rasistických a xenofóbnych názorov,“ zdôraznil minister Ivan Korčok.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Slovenská republika zavŕši 31. decembra 2020 svoje trojročné pôsobenie v pozícii člena Rady OSN pre ľudské práva. „Naše členstvo dokázalo jednoznačné proeurópske hodnotové ukotvenie Slovenskej republiky. Bolo jedinečnou príležitosťou opakovane potvrdiť záväzok k rešpektovaniu základných princípov demokratickej spoločnosti a právneho štátu,“ zdôraznil I. Korčok.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ poukazuje na postupný úpadok základných slobôd v Hongkongu

Situácia v oblasti demokratických princípov a ľudských práv v Hongkongu sa zhoršovala aj v roku …

Consent choices