Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union-EP.

Ivan Štefanec: Gastro sektor potrebuje okamžitú pomoc, nie sľuby

Podľa europoslanca a prezidenta Beer Clubu v Európskom parlamente Ivana Štefanca ( KDH) si situácia v gastro sektore vyžaduje od vlády okamžitú pomoc. V celoeurópskom meradle je viac ako polovica prevádzok v tomto sektore v kritickej situácii a hrozí zrútenie celého odvetvia.

„Gastro prevádzky, vrátane pivovarov ako ich dodávateľov, sú od začiatku pandémie jednými z najviac postihnutých sektorov. Napriek výpadku príjmov to boli práve stravovacie zariadenia, kto prejavil obrovskú mieru solidarity a zdravotníkom, či ďalším zložkám dodávali často zdarma obedy. V drvivej väčšine prípadov prísne dodržiavali všetky opatrenia a šírili o nich informácie aj svojim zákazníkom. Množstvo pivovarov zas začalo vyrábať a distribuovať dezinfekčné prostriedky. Napriek tomu sa im nedostáva adekvátnej pomoci. Slovenská vláda by sa mala inšpirovať v iných európskych štátoch a prijať aspoň túto podporu:

1. Zriadiť schému dostupných a lacných úverov, ktorými by prevádzky mohli prekryť nevyhnutné výdavky, napríklad na nájom, udržiavanie strojov a vybavenia, či leasingy.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

2. Odpustiť, alebo odložiť časť daní alikvotnú poklesu prijmov v danom období.

3. plošne znížiť DPH na gastronomické a pohostinské služby, ktorú má Slovensko najvyššiu z okolitých krajín.

Pri aktuálnom vývoji a nových reštrikčných opatreniach hrozí nielen trvalé zatváranie prevádzok, ale aj zánik dlho budovaného know-how, nenavratná likvidácia techbologických základní a strata odborného personálu. Tieto škody nebudú, najmä malé a stredné podniky, v budúcnosti vedieť nahradiť.“

O red

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices