internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Martin Klus: Čo je nelegálne v reálnom živote, nesmie byť ignorované ani na internete

„Mali by sme urobiť všetko pre to, aby sme posilnili záruky proti manipulácii a šíreniu násilných či nenávistných správ na internete. Preto je namieste otázka, dokedy necháme sociálne médiá zarábať miliardy na našom jednotnom trhu, aj keď ich ochota prevziať väčšiu zodpovednosť a účinne zakročiť proti cielenému úsiliu šíriteľov takýchto správ, je v mnohých prípadoch otázna. Obzvlášť, ak sú tými šíriteľmi umelá inteligencia alebo zahraniční aktéri. Ak v EÚ spoločne nenájdeme spôsob, ako sa s týmto problémom vysporiadať, tak aj naše snahy poradiť si s pandémiou ochorenia COVID-19 budú ohrozené.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus počas videokonferencie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Išlo o posledné online rokovanie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie pod vedením Nemecka, ktoré finišuje s polročným predsedníctvom v Rade EÚ. V závere zasadnutia preto symbolicky odovzdalo predsednícku štafetu Portugalsku.

Hlavnou témou virtuálneho zasadnutia bola príprava rokovania Európskej rady, ktoré sa bude konať 10. a 11. decembra 2020 v Bruseli. Lídri členských štátov EÚ budú na decembrovom summite rokovať o koordinácii opatrení v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, klimatickej politike a rozširovaní EÚ, bezpečnosti, ako aj zahraničnej politike Únie, vrátane vzťahov s USA či Tureckom. Ministri a štátni tajomníci venovali pozornosť aj aktuálnemu stavu „pobrexitových“ rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o budúcich vzťahoch po tzv. prechodnom období, ktoré sa skončí.31. decembra 2020.

„Pozícia Slovenska sa nemení, aj keď priznávam, trpezlivosť všetkých sa už kráti a pripravujeme sa aj na kritický scenár. Od začiatku plne podporujeme hlavného vyjednávača EÚ Michela Barniera a jednotnú pozíciu európskej 27-mičky. Našimi prioritami sú ochrana slovenských občanov žijúcich či pracujúcich na britských ostrovoch, koordinácia sociálneho zabezpečenia, ako aj rovnaké podmienky pre podnikanie,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Ak v najbližších dňoch nedôjde k dohode o budúcom partnerstve, Spojené kráľovstvo bude z hľadiska obchodných vzťahov od 1. januára 2021 vnímané Európskou úniou ako tretia krajina a naše vzájomné obchodné vzťahy sa podľa M. Klusa budú musieť riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Dôležitým bodom online rokovania Rady pre všeobecné záležitosti bol aj Európsky akčný plán pre demokraciu (EDAP), ktorý začiatkom decembra zverejnila Európska komisia. Zámerom tohto strategického dokumentu je podporovať pluralitu médií, zvýšiť ochranu novinárov a riešiť problémy, ktorým čelia demokratické systémy v krajinách EÚ.

„Slovensko víta Európsky akčný plán pre demokraciu, pretože posilňuje ochranu slobody prejavu, ktorá je základom demokracie. Osobitne vítame opatrenia na zefektívnenie boja proti dezinformáciám, ako aj rozvoj odvetných nástrojov na odstrašenie prípadných škodlivých aktérov v digitálnom priestore EÚ,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

Zároveň dodal, že opatrenia na potláčanie falošných správ či hoaxov na internete sa nesmú nikdy zneužiť na oslabenie základných práv a slobôd, vrátane slobody prejavu, ani na cenzúru obsahu, kritických názorov či na politické účely. MZVEZ SR v tejto súvislosti plánuje pokračovať v intenzívnej spolupráci a komunikácii s predstaviteľmi Európskej komisie, vrátane jej podpredsedníčky pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej.

O mam

Odporúčame pozrieť

internet, pocitac

85 percent Európanov chce opatrenia proti dezinformáciám na internete

Až 85 percent občanov členských krajín EÚ požaduje od politických orgánov viac opatrení proti šíreniu …

Consent choices