mimoriadnaspráva

MIMORIADNE: Členské štáty EÚ sa dohodli na biliónovom rozpočte a balíku pomoci

Vo štvrtok večer vedúci predstavitelia Európskej únie po dlhom čase uzavreli dohodu o sedemročnom rozpočte a balíku pomoci na odstránenie následkov pandémie v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

AKTUALIZOVANÉ 23:58

S touto informáciou vo štvrtok večer prišiel predseda Európskej rady Charles Michel s tým, že euroblok prekonal námietky Poľska a Maďarska. Tieto členské krajiny odmietali podmienku právneho štátu, tiež akýkoľvek mechanizmus, ktorý by finančne sankcionoval členské štáty za porušenie demokratických štandardov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Teraz môžeme začať s implementáciou a znovu vybudovať naše ekonomiky,“ uviedol Michel počas samitu EÚ na Twitteri. Žiadne podrobnosti však doteraz nezverejnili.

Podľa Matoviča tento kompromis prišiel v poslednej chvíli.„Dobrým výsledkom je, že dohodu ponecháme nedotknutú vďaka zárukám pre tých, ktorí to potrebovali. Víťazmi sú naši občania,“ uviedol na Twitteri.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Minister Korčok k schváleniu rozpočtu napísal: „Naozaj ďakujem slovenskému premiérovi Matovičovi pre jeho jasnú pozíciu.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o revízii dlhodobého rozpočtu: Dobrá správa pre daňových poplatníkov. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices