matovic
Igor Matovič. Zdroj: ÚVSR

Progresívci vyzývajú premiéra Matoviča, aby odovzdal riadenie krízy apolitickému manažérovi

Bratislava 9. decembra – Progresívne Slovensko sa pridáva k výzve prezidentky Zuzany Čaputovej, aby premiér Igor Matovič odovzdal riešenie súčasnej krízy skúsenému manažérovi. „Premiér Matovič mal deväť mesiacov, aby ľudí na Slovensku presvedčil, že nás prevedie touto veľkou krízou. Pri včerajšom ohlasovaní “lockdownu” však opäť potvrdil, že dosiahol pravý opak – konfliktami, výhovorkami a desiatkami protichodných, zmätočných opatrení premárnil nielen dôveru ľudí, ale aj ich ochotu dodržiavať pandemické opatrenia, ktoré sú v čase zhoršujúcich sa čísiel a vianočných sviatkov tak dôležité,“ vyhlásila predsedníčka PS Irena Bihariová.

„Slovensko potrebuje v týchto ťažkých chvíľach skúseného krízového manažéra. Človeka, ktorý vychádza z dát, neobviňuje stále druhých, nemení svoje názory zo dňa na deň podľa volebných preferencií, drží slovo a dokáže ako skutočný líder viesť tím odborníkov. Máme na mysli niekoho z top slovenských manažérov ako napríklad Peter Škodný, Peter Gažík, alebo Elena Kohútiková, no možných kandidátov a kandidátok je na Slovensku samozrejme viac. Podobný postup je v krízach bežný aj v iných európskych krajinách, a je to jediná šanca, ako obnoviť dôveru a spoluprácu ľudí,“ zdôraznil europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka.

„Plne rešpektujeme demokratický výsledok volieb a premiérsky post Igora Matoviča. Držíme mu palce, aby ďalej viedol vládu, roboty v nej má viac než dosť. Nastal však čas, aby si priznal, že v manažovaní koronakrízy zlyháva a v tejto oblasti by mal svoje kompetencie čo najskôr prepustiť niekomu skúsenejšiemu a apolitickému. Možným modelom je zverenie protipandemickej agendy na osobitne zriadený úrad podpredsedu vlády, ktorý by viedol apolitický krízový manažér. Politická zodpovednosť za vládnutie zostáva na konci dňa samozrejme na premiérovi, takéto riešenie by ho však odbremenilo od každodenného manažmentu koronakrízy. V ňom sa úplne stratil, a rukojemníkmi jeho chaosu sme sa stali žiaľ my všetci,” upozornila Bihariová.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

„Potrebujeme reštart, inak nám hrozí zdravotnícka aj morálna katastrofa. Včera boli ohlásené sprísňujúce opatrenia, no obrovské množstvo zamestnancov aj podnikateľov stále márne čaká na nedostatočné a meškajúce kompenzácie. Niektoré segmenty hospodárstva už začali otvorene zvažovať občiansku neposlušnosť, čo je počas pandémie ohrozujúcej naše životy naozaj alarmujúce,“ uzavrel Šimečka.

O mam

Odporúčame pozrieť

Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Progresívne Slovensko vo voľbách do Európskeho parlamentu posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová aj Ľubica Karvašová, kandidovať nebude …

Consent choices