PHOTO: © European Union.

Dohoda o fonde obnovy je víťazstvom pre všetkých. Matovičov postoj ocenili viacerí lídri EÚ

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí víta dohodu lídrov Európskej únie o európskom rozpočte a o fonde obnovy. Obidva nástroje totiž predstavujú dôležitý impulz pre obnovu európskej ekonomiky postihnutej dôsledkami globálnej pandémie.

Víťazstvo občanov Slovenska

Táto dohoda je nie len politickým víťazstvom, ale predovšetkým víťaztvom občanov Slovenska a celej EÚ, uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na Facebooku spresnil, že vo štvrtok 10. decembra večer dospeli európski lídri k dohode, ktorá dáva istotu v otázke rozpočtu Únie na ďalších sedem rokov a poskytuje 750 miliárd z fondu obnovy na boj s pandémiou koronavírusu.

Podľa Korčoka je dohoda dobrou správou pre EÚ. „Ako sme tvrdili od začiatku, o princípe právneho štátu sa v EÚ nedá vyjednávať, a to ani prostredníctvom veta. Dosiahnutý kompromis totiž nič nemení na podmienení čerpania prostriedkov EÚ dodržiavaním právneho štátu,“ napísal Korčok.

Minister tiež ocenil postoj premiéra Igora Matoviča, ktorý sa postavil za právny štát v EÚ, „pretože je to jeho kľúčová agenda aj doma.“

Matovičov postoj

„Jeho postoj jednoznačne ocenili mnohí lídri v EÚ. Igor Matovič posilnil postavenie SR v EÚ a aj vo Vyšehradskej štvorke. Ďakujem mu za to,“ dodal Korčok.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Podľa neho sa tiež v prípade podmienky uplatňovania princípov právneho štátu pri čerpaní európskych zdrojov nič nemení. „Zostáva platiť v nezmenenej podobe, lebo na príslušnej legislatíve sa nemení ani čiarka. Zmena nastáva v tom, že pred zastavením vyplácania eurofondov môže návrh na zastavenie vyplácania eurofondov posúdiť Európsky súdny dvor. Toto je úplne v poriadku,“ upozornil.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices