brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ako bude vyzerať brexit bez dohody? Pozrite si, aké obmedzenia nastanú

Do skončenia prechodného obdobia po brexite ostáva už len pár dní. Finančná správa preto informuje, že od konca decembra budú musieť nielen podnikatelia, ale aj turisti či zákazníci, ktorí si zo Spojeného kráľovstva objednávajú alebo dovážajú tovar, pripraviť na zmeny.

Colný dohľad

Európska únia a Veľká Británia sa však ešte stále snažia uzatvoriť dohodu o svojich budúcich vzťahoch, avšak v prípade, že sa im to nepodarí, tak obe strany po ukončení prechodného obdobia nebudú viazané žiadnou dohodou o vzájomnom obchode. Od 1. januára 2021 je preto nevyhnutné pripraviť sa na uplatňovanie colných predpisov, či už pri obchodných transakciách, poštových zásielkach alebo bežnej turistike.

Tovar, ktorý sa bude dovážať do EÚ zo Spojeného kráľovstva i vyvážať, bude podliehať colnému dohľadu a prípadným colným kontrolám.

Kontroly na hraniciach

Na osoby, ktoré budú cestovať do Spojeného kráľovstva z EÚ a späť v rámci turistického styku, sa budú vzťahovať kontroly na hraniciach rovnako, ako pri cestách do tretích krajín.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Obmedzenia budú platiť aj na množstvo výrobkov, najmä tabakových a alkoholických nápojov, ktoré bude možné do EÚ doviezť bez toho, aby bolo nutné zaplatiť dovozné clo, DPH a spotrebnú daň.

Cestujúci zo Spojeného kráľovstva budú mať pri odchode z EÚ nárok na vrátenie DPH. Obmedzenia sa budú tiež týkať zasielania tovaru prostredníctvom poštových alebo kuriérnych prepravcov.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices