mikrofon
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Minister Korčok: Ochrana novinárov, sloboda médií a objektívna žurnalistika sú v centre záujmu

Slovensko si od roku 1989 zažilo veľa bolesti a čelilo mnohým výzvam. Ukázalo sa to, keď investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zaplatili tú najvyššiu cenu. Ich prípad nám dokazuje, že zaručenie bezpečného prostredia pre novinárov je hodnota, ktorá nikdy nie je raz a navždy daná,“ vyhlásil minister Ivan Korčok na podujatí, ktoré zorganizovalo Holandsko na okraj Svetovej konferencie pre slobodu médií 2020. Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že slobodné médiá prispievajú k posilňovaniu demokratickej spoločnosti a k prehlbovaniu občianskeho a demokratického povedomia občanov.

Slovensko ako člen medzinárodnej Koalície pre slobodu médií aktívne podporuje ochranu novinárov, slobodu médií a na multilaterálnych fórach participuje na spoločných vyhláseniach koalície, ktoré presadzujú zvyšovanie slobody médií a odmietajú beztrestnosť za útoky voči novinárom.

Vo svojom príhovore minister I. Korčok poukázal aj na ďalšie aktuálne výzvy, akými sú klamstvá, dezinformácie, polopravdy, hoaxy a nenávistné prejavy, ktorých šírenie ešte viac komplikuje prístup k objektívnym a pravdivým informáciám. V časoch multimediálnych platforiem a sociálnych médií sa musia všetci aktéri zodpovedať za svoje správanie. Potrebné je nájsť taký model, ktorý na jednej strane zabezpečí slobodu pre novinárov a zároveň zabezpečí šírenie pravdivých informácií. „Slobodné média a žurnalistika založená na pravdivých faktoch slúžia ako záruka demokracie a naopak demokracia musí zaručiť podmienky pre slobodu médií a pravdivú žurnalistiku. Ak sa táto rovnováha poruší, autoritárstvo a klamstvo preváži,“ dodal I. Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

V rámci podujatia vystúpila aj generálna riaditeľka UNESCO a ministri zahraničných vecí viac ako 40 krajín. Ministri schválili záverečný dokument, ktorým vyslali jasný signál zdôrazňujúci význam slobody médií, odsúdili násilie páchané na novinároch a prihlásili sa k záväzkom a aktivitám na pôde OSN a UNESCO a osobitne k záväzkom Akčného plánu OSN pre bezpečnosť novinárov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices