Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

OECD pomáha Slovensku zvládať aktuálne výzvy rýchlejšie a efektívnejšie

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vystúpila počas online konferencie k 25. výročiu členstva Českej republiky v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorú zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky, v panelovej diskusii o súčasných a budúcich výzvach, víziách a prioritách OECD pri obnovovaní ekonomík členských krajín, aj v kontexte pandémie ochorenia COVID-19.

Aj súčasná kríza spôsobená pandémiou COVID-19 nám vytvára jedinečnú príležitosť prehodnotiť doterajší prístup k riešeniu ekonomických a spoločenských výziev. Ukazuje nám, že pre úspešnú reakciu na budúce výzvy bude kriticky dôležité adaptovať najmä naše vzdelávacie systémy. Už teraz vieme, a to aj vďaka expertným strategickým výhľadom OECD, identifikovať hlavné megatrendy akými sú digitalizácia, starnutie obyvateľstva, narastanie nerovností alebo globálne krízy v oblasti verejného zdravia a životného prostredia a realizovať potrebnú zmenu politík,” konštatovala Ingrid Brocková.

Zdôraznila, že v súčasnej pandemickej situácii stojíme pred podobnou výzvou oživenia ekonomiky a zotavenia spoločnosti, pred akou OECD stála pri svojom vzniku po druhej svetovej vojne. Ako hlavné prínosy členstva v OECD pre krajiny ako Slovenská republika a Česká republika vystupujúci ocenili expertízu OECD založenú na evidencii, faktoch a podpore v transformačných a reformných procesoch. Zatiaľ čo Česká republika oslavuje už svoje 25. výročie členstva v OECD, Slovenská republika si tento mesiac pripomína 20. výročie vstupu do tejto organizácie, ktorá je považovaná za jednu z najvplyvnejších ekonomických organizácií sveta.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Konferenciu otvárali príhovormi predseda vlády Českej republiky Andrej Babiš s generálnym tajomníkom OECD Angelom Gurríom a ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom. V diskusii vystúpili experti OECD, ako aj predstavitelia Českej a Slovenskej republiky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Štátna pomoc pre spoločnosti v Európskej únii (EÚ) v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur, …

Consent choices