pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: European Union.

Peter Pollák o meškaní vakcíny: Procedúra musí prejsť schvaľovacím procesom, aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam

BRUSEL / Prečo sa tento rok na Slovensku nezačne očkovať proti koronavírusu a v Británii už dostávajú seniori prvé vakcíny? Umožňuje to mechanizmus európskej liekovej agentúry, ktorý Británia obišla a zodpovednosť za bezpečnosť vakcíny si zobrala na svoje plecia. Ostatné členské krajiny únie chcú totiž dodržať všetky procesy schvaľovania a testovania tak, aby jej bezpečnosť garantovala práve Európska únia.

Európska lieková agentúra, alebo v skratke EMA, sídli v holandskom Amsterdame. A každá členská krajina do nej vysiela svojich expertov. Slovensko zastupujú špičkoví vedci zo štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Do obehu sa dostane až vtedy, keď vakcínu odobria všetci jej členovia, teda všetky členské štáty. “To bolo vlastne rozhodnutie Veľkej Británie s využitím výnimky, ktorá je možná a kde preberajú tú zodpovednosť na seba,“ vysvetlil Ladislav Miko, vedúci zastúpenia európskej komisie na Slovensku. Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, ktorý v minulosti zastupoval komisiu práve v európskej liekovej agentúre hovorí o mechanizme, podľa ktorého garancie za bezpečnosť vakcíny tak na seba berie samostatná krajina. A teda jej použitie ešte neodobrili všetci experti zo všetkých členských krajín. “Nemajú ten certifikát celoeurópsky, je to vlastne len dočasné povolenie v rámci toho celoeurópskeho rámca má nárok, môže si tú výnimku využiť, ale má to aj svoje nevýhody a to sú práve tie, že vlastne neprebehol ten proces v rámci EMA, ktorý my budeme mať garantovaný pre celú Európu,“ konštatoval Miko. Proces vývoja a schvaľovania pomohol urýchliť aj Európsky parlament. Konečné slovo má však spomínaná európska lieková agentúra.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

“Mnohí by sme privítali, ak by sme dostali vakcínu už zajtra, ale celá procedúra musí prejsť dopredu nastaveným schvaľovacím procesom, aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam,” povedal europoslanec Peter Pollák. “My stále čakáme na registráciu, podmienečnú registráciu tej vakcíny na pôde európskej liekovej agentúry. A opäť ďalší termín, ktorý avizovala je 29. december, ale opäť s podmienkou keď bude všetko v poriadku,” informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. S prvými vakcínami tak je možné predbežne na Slovensku počítať až v januári a väčšina populácie sa bude môcť zaočkovať až na jar.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices