Diskusia, Ivan Štefanec. Photo: archív I. Štefanca

Ivan Štefanec: Cestovný ruch a gastronómia potrebujú okamžitú pomoc aj systémové riešenia 

Europoslanec a prezident Beer Clubu v Európskom parlamente Ivan Štefanec (KDH) organizoval ďalšiu zo série diskusií o využití Fondu obnovy na pomoc slovenskej ekonomike. Témou boli gastrosektor a cestovný ruch. Obe tieto odvetvia krízou mimoriadne utrpeli a ich tržby klesli až na 20% minuloročných. Diskusie sa zúčastnili Jana Kotová, bývalá ministerka obchodu a cestovného ruchu v rokoch 1990-1992, Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií, Jana Shepperd, výkonná prezidentka Združenia výrobcov piva a sladu a Peter Petrovič, člen Predsedníctva Bratislavskej organizácie cestovného ruchu.

Panelisti upozornili na význam oboch odvetví pre slovenskú ekonomiku. Len samotný gastrosektor zamestnáva priamo 53 000 ľudí a nepriamo ďalších 40 000. Príspevok do štátneho rozpočtu predstavuje 1,4 miliardy eur. Ďalšie protipandemcké opatrenia bez náhrad môžu väčšinu z 12 000 prevádzok poslať do krachu.  Podľa Jany Shepperd je potrebné prijať rýchle a funkčné opatrenia, ktoré v rámci iniciatívy „Stále máme chuť“ zhrnuli do 6 bodov. Tomáš Ondrčka doplnil, že dôležitým nástrojom môže byť zníženie DPH na reštauračné zariadenia a cestovný ruch, ktorú máme najvyššiu spomedzi okolitých krajín. Peter Petrovič upozornil, že so zatváraním prevádzok, či cestovných kancelárií neprichádzame len o pracovné miesta, ale aj o unikátne know-how a znalosti, ktoré bude len veľmi ťažké znova vybudovať.

Podľa Ivana Štefanca je potrebné pomoc rozdeliť na krátkodobú a systémovú: „Prevádzky potrebujú okamžité peniaze na udržanie priestorov, technológií a ľudského kapitálu. To je možné dosiahnuť jednak priamou pomocou, alebo zvýhodnenými úvermi so splatnosťou naviazanou na postupné uvoľňovanie opatrení. Ak môže štátna pomoc v Českej republike pokryť väčšinu fixných nákladov, musí sa to dať uskutočniť aj u nás. Ďalej je potrebné pokračovať v reforme a zjednodušovaní administratívy a digitalizácii štátnych a miestnych úradov, čo podnikateľom tiež ušetrí náklady a čas. Peniaze z Fondu obnovy môžu byť využité aj na tieto kroky. Je zarážajúce, že vláda stale nepredstavila jasný plán, ako gastrosektoru a cestovnému ruchu pomôcť tak, aby sa aj po kríze mohli rozvíjať. V budúcnosti budeme v takýchto diskusiách s odborníkmi pokračovať a vláde budeme predkladať konkrétne návrhy a riešenia.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Diskusia, ktorú moderoval Pavol Demeš, sa uskutočnila s podporou Nadácie Antona Tunegu, Wilfried Martens Centre for European Studies a Nadácie Konrada Adenauera.

Celú diskusiu si môžete pozrieť tu:

O mam

Odporúčame pozrieť

technologie

EK otvára výzvy na investovanie do dátových priestorov pre cestovný ruch a kultúrne dedičstvo

Komisia dnes uverejnila nové výzvy na predkladanie návrhov v rámci pracovných programov na roky 2023 – 2024 programu Digitálna …

Consent choices