koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Štátna pomoc: Komisia schvaľuje európsky záručný fond v 21 členských štátoch

Európska komisia dospela k záveru, že vytvorenie európskeho záručného fondu vo výške 25 miliárd EUR spravovaného Európskou investičnou bankou (EIB) na podporu spoločností postihnutých pandémiou koronavírusu je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.

Očakáva sa, že fond zmobilizuje až 200 miliárd EUR dodatočného financovania na podporu najmä malých a stredných podnikov (MSP) postihnutých epidémiou v 21 členských štátoch vrátane Slovenska. Zriadenie celoeurópskeho záručného fondu je súčasťou celkovej reakcie EÚ na pretrvávajúcu pandémiu nového koronavírusu. Ide o jednu z troch záchranných sietí, ktoré majú zmierniť hospodársky vplyv na pracovníkov, podniky a krajiny EÚ. Cieľom fondu je koordinovaným spôsobom riešiť potreby financovania európskych spoločností (najmä MSP), ktoré sú z dlhodobého hľadiska životaschopné, no v súčasnosti čelia finančným ťažkostiam. Zapojiť sa môžu všetky členské štáty, ktoré sa zaručia príspevkom zo svojich vnútroštátnych rozpočtov.

Verzia rozhodnutia, ktorá nemá dôverný charakter, bude k dispozícii v registri štátnej pomoci na webovom sídle Komisie venovanom hospodárskej súťaži.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices