Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska lieková agentúra skrátila termín registrácie vakcíny voči koronavírusu

Európska lieková agentúra upravila harmonogram, ktorý predpokladá registráciu prvej vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 od konzorcia BioNTech a Pfizer.

Ak sa ukáže, že sú dáta dostatočne robustné, agentúra vydá stanovisko 21. decembra 2020. Pôvodný dátum bol 29. decembra 2020. Následne sa očakáva vydanie registračného rozhodnutia zo strany Európskej komisie v zrýchlenom procese počas niekoľkých dní. Štátny ústav pre kontrolu liečiv dodal, že takéto registračné rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

Tento zrýchlený posun je možný vďaka intenzívnemu nasadeniu Výboru pre lieky na humánne použitie (CHMP) a ďalším expertom EMA.  Aj v prípade zrýchlenej registrácie je nevyhnutné dodržať všetky podmienky na robustnosť a kompletnosť informácií o kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny.

Pri registrácii vakcíny sa posudzuje veľké množstvo dokumentácie vrátane informácií o predpisovaní, použití u rôznych demografických skupín, výrobe, monitorovaní bezpečnosti, skladovaní, kontrole šarží a podobne.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

V prípade, že sa vakcína schváli, tak registračné rozhodnutie zaručuje, že vakcína proti COVID-19 spĺňa také isté vysoké nároky na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť ako iné lieky a vakcíny v Európskej únii.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices