Sacharovova cena za slobodu myslenia 2020. PHOTO: ©European Union, 2020

Predstavitelia bieloruskej opozície si prebrali Sacharovovu cenu za slobodu myslenia

Sacharovovu cenu si v stredu prevzali v mene bieloruskej demokratickej opozície zástupcovia Koordinačnej rady, iniciatívy odvážnych žien a viaceré osobnosti politického a občianskeho života.

Sacharovova cena za slobodu myslenia sa tradične odovzdáva počas decembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Tento rok sa však slávnostná ceremónia presunula do Bruselu. Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli sa predstaviteľom bieloruskej demokratickej opozície prihovoril týmito slovami: „Celý svet si uvedomuje, čo sa deje vo vašej krajine. Vidíme vašu odvahu. Vidíme odvahu žien. Vidíme vás trpieť. Vidíme nevýslovné zneužívanie. Vidíme násilie. Vaša túžba a odhodlanie žiť v demokratickej krajine je pre nás zdrojom inšpirácie. Chcel by som vzdať osobitnú poctu laureátom a sile, ktorú ste preukázali“.

Vedúca predstaviteľka opozície Sviatlana Cichanovská vyhlásila, že „každý Bielorus, ktorý sa zúčastňuje mierových protestov proti násiliu a bezpráviu […], je hrdina. Každý z nich je príkladom odvahy, súcitu a dôstojnosti.“

„Bielorusi protestujú každý týždeň od volieb, ktoré sa konali 9. augusta. Pochodujú za svoju budúcnosť a budúcnosť tých, ktorí tam nemôžu byť. Pochodujú za slobodu a dôstojnosť Bielorusov, Európanov, vašu aj našu. Bez slobodného Bieloruska nie je ani Európa úplne slobodná. […] Tento rok mám iba jedno želanie. Chcem, aby sa každý Bielorus, ktorý je teraz vo väzení alebo bol nútený emigrovať, vrátil späť domov, „ dodala Cichanovská.

Bieloruská demokratická opozícia

Rozhodnutie udeliť Sacharovovu cenu bieloruskej demokratickej opozícii padlo počas stretnutia lídrov politických skupín EP dňa 22. októbra.

Demokratickú opozíciu v Bielorusku zastupujú: Koordinačná rada iniciatíva odvážnych žien, do ktorej patria Sviatlana Cichanovská, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevič, hudobníčka a politická aktivistka Maryja Kalesnikava a aktivistky VoľhaKavaľková a VeranikaCapkala. Ďalej sú to predstavitelia politického života a občianskej spoločnosti: manžel Sviatlany Cichanovskej, videobloger a politický väzeň SergejCichanovský, zakladateľ bieloruskej organizácie pre ľudské práva „Viasna“ AlesBialiackýSergej Dylevský, zakladateľ telegramového kanálu NEXTA SciapanPucila a politický väzeň a kandidát v prezidentských voľbách z roku 2010 MikolaStatkevič.

Európsky parlament v septembri prostredníctvom nelegislatívneho znesenia dôrazne odsúdil bieloruské úrady za násilné potláčanie pokojných protestov. Poslanci na základe uznesenia EP z novembra zorganizujú v dňoch 18. až 21. decembra sériu online stretnutí zameraných na možnosti ďalšej podpory bieloruskej demokratickej opozície.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Finalisti 2020

Do finále Sacharovovej ceny sa tohto roku dostali okrem bieloruskej demokratickej opozície aj ochrancovia prírody z Guapinolu (Honduras): Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez and Jeremías Martínez Díaz, ako aj Berta Cáceres. Ďalším finalistom bol Mons. Nadžíb Míchaíl Músá, mosulský arcibiskup v Iraku.

Podrobnejšie informácie o finalistoch sú k dispozícii tu.

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré sa zasadzujú za ochranu ľudských práv a základných slobôd. Súčasťou ocenenia je i peňažný príspevok vo výške 50 tisíc eur.

Prvými laureátmi ceny, ktorá nesie meno sovietskeho fyzika a politického disidenta Andreja Sacharova, boli v roku 1988 Nelson Mandela a Anatolij Marčenko. Sacharovova cena za rok 1989 bola udelená Alexandrovi Dubčekovi.

Minuloročným laureátom Sacharovovej ceny bol Ilham Tohti, ekonóm a aktivista za práva ujgurskej menšiny v Číne.

Postup výberu laureáta Sacharovovej ceny popisuje táto nfografika.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices