Stefan Löfven-Švédsky predseda vlády PHOTO: European Union.

Švédsky parlament schválil takmer dvojnásobné zvýšenie obranného rozpočtu. Je to reakcia na ruské vojenské manévre

V utorok švédsky parlament schválil 40-percenté zvýšenie obranného rozpočtu na najbližšie štvorročné obdobie. Do roku 2025  tak má dosiahnuť 89 miliárd švédskych korún. Švédsky minister obrany Peter Hultqvista vníma toto navýšenie rozpočtu, ako najvýraznejšie za posledných 70 rokov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

40-percenté zvýšenie obranného rozpočtu je reakciou vlády na udalosti ako ruská anexia Krymu v roku 2014, opakované prípady narušenia vzdušného priestoru ruskými vojenskými lietadlami alebo posilňovaním vojenských kapacít v ruskej enkláve Kaliningrad.

Tento návrh ešte v októbri predložili sociálni demokrati a Strana zelených, ktorí spolu tvoria menšinovú vládu, avšak tento návrh okamžite podporili ďalšie dve menšie opozičné zoskupenia.

Do roku 2030 sa má zvýšiť počet príslušníkov ozbrojených síl na 90-tisíc zo súčasných 55-tisíc, pričom sa hovorí aj o obnovení niektorých v minulosti zrušených jednotiek. Zvýšiť sa má aj počet branocov na osemtisíc ročne, čo predstavuje zhruba dvojnásobok aktuálneho stavu.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

V Európskom parlamente prebehla kľúčová diskusia o obrane EÚ. Podľa viacerých rečníkov je dôležité vytvoriť …

Consent choices