Sacharovova cena za slobodu myslenia 2020. PHOTO: ©European Union, 2020

Cichanovská žiada Európsku úniu o väčšiu podporu demonštrantov v Bielorusku

Bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská požiadala Európsku úniu, aby zvýšila podporu pre demonštrantov v jej domovine. Totiž v Bielorusku už niekoľko mesiacov ľudia protestujú proti výsledkom augustových prezidentských volieb, ktoré považujú za zmanipulované a žiadajú odstúpenie autoritárskej hlavy štátu Alexandra Lukašenka.

„Bez slobodného Bieloruska niet ani úplne slobodnej Európy. Žiadame Európu a celý svet, aby stáli pri Bielorusku,“ uviedla Cichanovská v Bruseli pri  prevzatí Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Európsky parlament každoročne už od roku 1988 udeľuje Sacharovu cenu výnimočným osobnostiam alebo organizáciám, ktoré významnou mierou prispeli k boju za ľudské práva alebo demokraciu.

Túto cenu už v minulosti získali Nelson Mandela, exšéf OSN Kofi Annan a v roku 1989 aj Slovák Alexander Dubček.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Brockova

Brocková: Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s obyvateľmi stavil na násilie a represie

Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s vlastnými obyvateľmi stavil na …

Consent choices