vakcina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Vakcína proti COVID-19 dáva nádej na opatrný optimizmus, no prináša aj nové výzvy

„Jednou z našich najdôležitejších úloh v boji proti šíreniu koronavírusu je vybudovať v spoločnosti väčšiu dôveru k očkovaniu. Z globálneho hľadiska však zároveň nesmieme dopustiť ani to, aby sa účinné vakcíny proti COVID-19, či prípadné nové pandemické problémy, stali geopolitickým nástrojom v rukách rôznych štátov. Všetky krajiny bez výnimky by mali hrať podľa rovnakých pravidiel a spolupracovať na ochrane verejného zdravia.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 15. decembra 2020, počas videokonferencie so štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Austrálie Frances Adamson. Hlavnou témou online rozhovoru bola výmena skúseností s protipandemickými opatreniami.

„Popri vývoji účinných vakcín, ktoré nám dávajú nádej na návrat do nového normálu v post-pandemickom období, nesmieme zabúdať ani na efektívne nástroje pomoci obyvateľom a firmám v rámci zmierňovania ekonomických následkov koronakrízy. A to nielen v Európe či v Austrálii, ale na celom svete,“ povedal štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Súčasný nízky počet infikovaných v Austrálii je výsledkom prísneho, no mimoriadne efektívneho uzatvorenia hraníc, povinnej karantény či rozsiahleho testovania a následného dohľadávania kontaktov s nakazenými osobami. Štátna tajomníčka austrálskeho rezortu diplomacie a obchodu v tejto súvislosti tiež informovala, že aktuálna pandemická situácia má vážny dopad najmä na malé ostrovné štáty v Oceánii. Austrália sa preto chystá pomôcť krajinám vo svojom susedstve, okrem iného aj zabezpečením dodávok vakcín.

„Aj to je ukážka podpory a solidarity medzi štátmi v rámci medzinárodného spoločenstva. Európa tiež nebude stáť bokom a vítam, že už dnes diskutujeme o aktívnej perspektívnej pomoci napr. v našom východnom či južnom susedstve. Účinná očkovacia látka proti COVID-19 nám totiž dáva nielen nádej na opatrný optimizmus, ale prináša aj nové výzvy pre spoluprácu krajín na globálnej úrovni. Pretože len tak dosiahneme funkčný multilateralizmus postavený na pravidlách medzinárodného práva, čo je naša spoločná priorita,“ vyhlásil Martin Klus. Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Slovenskej republiky, okrem kvalitných bilaterálnych vzťahov, spája Slovensko s Austráliou aj rešpekt k dodržiavaniu právneho štátu a základných ľudských práv, čo sa potvrdilo aj v rovnakom postoji k aktuálnej situácii v Bielorusku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Schengen

Komisia vyzýva členské štáty, aby zintenzívnili schengenskú spoluprácu

Komisia prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore. Je k nemu pripojená …

Consent choices