vakcina, ockovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Reakcie poslancov EP na diskusie o schvaľovaní a férovej distribúcii vakcín proti COVID-19

Ivan ŠTEFANEC (EPP) Pandémia si nevyberá kde udrie. V dnešnom prepojenom svete sme ohrození všetci rovnako. Ak budeme mať preočkované naše rizikové skupiny a zdravotníkov a dostatočné zásoby pre ostatných záujemcov, je správne pomôcť aj chudobnejším krajinám. Touto cestou si zvýšime aj našu bezpečnosť.

Monika BEŇOVÁ (S/D) Účinná a bezpečná vakcína proti ochoreniu COVID-19 je nepochybne kľúčovou súčasťou efektívneho boja proti súčasnej pandémii. Vzájomná solidarita a spolupráca členských krajín sa v týchto krízových časoch ukázali ako tá jediná správna cesta pre Európu. Platí to rovnako v prípade očkovania, kedy zaistenie spravodlivého prístupu k overeným vakcínam je základným predpokladom pre obmedzenie a neskôr aj zastavenie šírenia koronavírusu.

Michal ŠIMEČKA (RE) Vakcína proti koronavírusu je jedinou spoľahlivou cestou, ako sa vrátiť k normálu. Kvôli počiatočnému nedostatku vakcín sa o ne na trhu strhne bitka, v ktorej by Slovensko osamote nemalo šancu. Ako súčasť EÚ sa však k vakcínam dostaneme medzi prvými krajinami na svete. Európska komisia ich totiž nakúpi spoločne, a následne férovo prerozdelí medzi členské štáty. Je to ďalší dôkaz, že v Európskej únii nie je solidarita len prázdnym slovom.

Michal WIEZIK (EPP) Momentálne má Európska únia predobjednaných okolo 2 mld. dávok vakcín, ktoré bude distribuovať do členských štátov, v prípade, že bezpečnosť týchto vakcín bude schválená Európskou liekovou agentúrou. V priebehu nasledujúceho mesiaca by mohli byť schválené prvé štyri typy vakcín, dve na báze mRNA a dve na báze vírusových vektorov, z ktorých má EÚ objednaných približne 1,2 mld dávok. Členské štáty následne dostanú dostatok vakcín pomerne k počtu obyvateľov a preto pre každého, kto sa zaočkovať bude chcieť, bude vakcína dostupná. Zodpovednosťou členských štátov je zostaviť očkovaciu stratégiu. Zároveň, každý členský štát má právo uzavrieť zmluvu s dodávateľmi tiež iných vakcín alebo naopak poskytnúť vakcíny tretím krajinám v rámci globálnej spolupráce a zabezpečenia vakcíny pre každého obyvateľa planéty.

Robert HAJŠEL (S/D) Som rád, že sme sa v Európskom parlamente postavili proti očkovaciemu nacionalizmu a vyzvali na  spravodlivé prerozdelenie vakcínových dávok do všetkých členských štátov, aby naozaj nikto neostal bokom. Keďže stále nemáme účinný liek, vakcinácia je podľa lekárov najefektívnejším spôsobom ako spomaliť šírenie COVID-19. Slovenská vláda musí teraz na základe usmernení Európskej komisie predložiť vakcinačný plán, ktorý zabezpečí, aby sa kvalitné vakcíny dostali aj na Slovensku čo najskôr tým, čo ich najviac potrebujú. Vláda musí tiež  začať vakcinačnú komunikáciu, v rámci ktorej sa ľudia dozvedia nielen o prínosoch, ale aj prípadných rizikách očkovania.

Martin HOJSÍK (RE) Vítam, že sa aj vďaka medzinárodnej spolupráci podarilo vyvinúť vakcínu už v roku 2020. Vedkyne a vedci spravili svoj diel práce nadmieru efektívne. Teraz je rad na nás, aby sme rovnako efektívne zabezpečili jej distribúciu. Práve vďaka tomu, že sme súčasťou európskeho spoločenstva budeme mať ku vakcíne rýchlejší prístup, ako keby sme stáli vo vyjednávaniach len ako samotná malá krajina. Očakávam, že Vláda SR predstaví premyslený a realizovateľný očkovací plán a zdravotnícky personál bude zaočkovaný ideálne ešte tento rok. Kritická situácia si to vyžaduje.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Eugen JURZYCA (ECR) Férové rozdelenie medzi krajiny EÚ znamená aj efektívne a efektívne znamená také, ktoré minimalizuje rozsah pandémie v EÚ, teda bude možný návrat k normálnemu životu. To momentálne nie je možné dosiahnuť, ak by boli z vakcinácie vylúčené veľké skupiny obyvateľstva. Zjednodušenie sa dá povedať, že kým nie pandémia potlačená vo všetkých členských štátoch, nie je potlačená ani v jednomDistribúcia musí byť teda taká, aby nebránila dosiahnutiu vysokej miery imunity vo všetkých členských štátoch z hľadiska ceny, množstva vakcín či rýchlosti ich dodávok.

Vladimír BILČÍK (EPP) Práve distribúcia vakcín medzi členskými štátmi nám opäť ukazuje, aké dôležité sú európske riešenia v zápase s pandémiou a aká kľúčová jé férovosť a solidarita v Európe aj pre ľudí na Slovensku, ktorí čakajú na účinnú očkovacie látku. Platí, že všetky členské štáty budú mať v závislosti od počtu obyvateľov prístup k vakcínam proti COVID-19 v rovnakom čase a Európska únia v každej členskej krajine, teda aj na Slovensku, odporúča očkovať najskôr prioritné ohrozené skupiny obyvateľov, ako sú zdravotníci alebo starší ľudia v domovoch sociálnych služieb. Verím, že slovenská vláda zabezpečí férovú distribúciu vakcín v rámci našej krajiny, aby sa k očkovaniu dostali najviac rizikové skupiny ľudí na celom Slovensku. 

Peter POLLÁK (EPP) Som rád, že Európsky parlament zabezpečil bez rozdielu pre všetkých obyvateľov Únie vakcínu proti chorobe, ktorá spôsobila v celej Európe škody na zdraví a na ekonomike. Mnohí by sme privítali, keby sme dostali vakcínu už zajtra, avšak celá procedúra musí prejsť dopredu nastaveným schvaľovacím procesom, aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam. V tejto chvíli považujem za dôležité, aby sme urýchlene začali bojovať proti nezmyslom, hoaxom a klamstvám, ktorých dôsledkom môžu byť ďalšie straty na životoch.

Miriam LEXMANN (EPP) Bude nesmierne dôležité, aby sme reálne dokázali zabezpečiť spravodlivé a transparentné rozdelenie vakcín v rovnakom čase, medzi všetky členské štáty. Prioritou ale musí byť, aby sme dokázali EÚ zakúpené vakcíny v prvom rade poskytnúť najzraniteľnejším osobám: zdravotníkom, zamestnancom v sociálnych službách, seniorom či kritickému personálu krajiny a pod.. Veľmi tiež vítam ambíciu EÚ byť lídrom pri snahe uľahčiť prístup k vakcínam a pomôcť tak chudobnejším krajinám tretieho sveta.

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices